keresés menü

4 hangulatlemez ahhoz az időjáráshoz, amit nem kértünk, mégis itt van

plaid

Yvette, a ciklon itt van, még mindig itt időzik, mint valami rosszmájú biztonsági őr a CBA-ban, aki csak nem akar leakadni rólunk. Bár egyszer már megpróbálkoztunk a felhőeltakarítással pár fasza album révén, úgy tűnik, nem végeztünk teljes munkát, úgyhogy megint ajánlunk pár friss megjelenést, amivel lehet átkokat dobálni az ablakon kívül eső, nyálkás, szürke világra, és végre előhívni az IGAZI MÁJUST. Ez itt a nyitóképen a Plaid duója, lehet integetni nekik, mert őket is dicsérjük majd, rajtuk kívül pedig még három másik albumot. Megint olyanokat válogattunk, amiket azonnal meg lehet hallgatni, és nem kell rájuk vadászgatni internetes bűncselekmény formájában!

seahawks-paradise-freaks-lp-packshotSeahawks – Paradise Freaks

Van egy olyan elméletem, hogy a télre szánt lemezek sokszor jobbak nyáron, ahogy a jégkockának is nyáron lehet csak igazán örülni.

Ugyanígy a Seahawks Paradise Freaksének is elég a borítójára nézni, és már sejthető, hogy inkább a tengerparti naplementék jártak az alkotók eszében, nem pedig szép májusunkat széttrollkodó Yvette! Mégis szuperül működik cudar időben. Zárjátok be az ablakokat, fűtsetek be kicsit, keverjetek egy vodkaszódát és áradhat is a trópusi chill! (Lang Ádám)

lemez4-plaidPlaid – Reachy Prints

Lassan 20 éve annak, hogy Andy Turner és Ed Handley a Warpot erősítik – miközben a mindig újszerű hangokat kereső  kiadónál jöttek és mentek a nevek, ők maradtak. Ennél látványosabb pecsét nem kell a Plaid jelentőségének igazolásához, még akkor sem, ha a 90-es évek IDM – intelligens tánczene, még mindig de rossz! – címkéjű műfajának (lásd még: Aphex Twin, Squarepusher, Boards Of Canada, Autechre, stb.) fontos, bár a többieknél melodikusabb és visszafogottabb duója a kétezres években egyre kevésbé alkotott emlékezetes darabokat.

Hivatalosan pár nap múlva, május 19-én megjelenő új albumuk mégiscsak kellemes meglepetés: atmoszférikusabb, folyékonyabb, visszhangzóbb, és közelebb merészkedik a csengő-bongó ambienthez, mint valaha. De ami a legjobb: úgy vibrálóan pozitív a kicsengése, hogy közben sokat felidéz a régi hőskorból, amikor se YouTube, se torrent, se online zeneáruház nem volt, és betárcsázós modemmel kellett hozzájutnunk ezekhez a kincsekhez. Hallgatni itt! (Unger András)

lemez2-whiteseaWhite Sea – In Cold Blood

Az M83 utóbbi két lemezén is tevékenyen résztvevő Morgan Kibby nemrégiben jelentette meg első szólólemezét White Sea művésznév alatt. Az In Cold Blood című lemez egyszerre hűvös és érzelmes dalai épp olyan drámát csinálnak, amik alatt a filmekben rendszerint szakad az eső.

Áradó, táncos elektropop vannak rajta főleg, valamint szívtépő balladák, amikre nagyszerűen lehet bámulni az esőt. Ha egyedül vagy otthon, ez a tuti választás! (Lang Ádám)

lemez3-piresianPiresian Beach – I Cannot See For Miles

És hoppá! Épp az utolsó pillanatban futott be az új Piresain Beach-minialbum is. Németh Zsófi viszonylag hosszú idő után készítette el a Cannot See For Miles című hatszámos anyagot. A zörgős-bensőséges miliő egy az egybe a régi, a popos dallamokat összekuszáló és zord pszichedeliával megfertőző dalok azonban markánsabbak, mint eddig bármikor. Ajánljuk is jó szívvel, Zsófinak pedig boldog névnapot kívánunk! (Lang Ádám)