keresés menü

2014: az év, amikor végleg összeborul a techno és a black metál?

A Matmosból ismerős Drew Daniels tíz év után új lemezt ad ki a Soft Pink Truth nevű mellékprojektjével. Legutóbbi albumán punk- és hardcore-klasszikusokat dolgozott át tánczenévé, most pedig ingoványosabb talajra lépve, black metál-számokkal játszotta el ugyanezt. Az egyszerre szatirikus és fejet hajtó lemez címe: Why Do The Heathen Rage?

Ahhoz képest, hogy egyre népszerűbbek a Burzum-pólók, Varg Vikernes pedig az utóbbi években inkább egy mém, mintsem bármi más, a black metál mint műfaj viszonylag érintetlen maradt. Még a három évvel ezelőtti hipszter black metál is úgy verte ki a biztosítékot a trú corpse paintes arcoknál, hogy igazából semmi profanizáló kikacsintás nem volt benne, egyszerűen néhány zenekar picit modernebb szemlélettel próbálta ki a zsánert.

És akkor most itt jön Drew Daniels, aki nem csak hogy a különféle elektronikus tánczenei műfajokban készítette el néhány black metál-klasszikus feldolgozását, hanem direkt a humort, a popfaktort és a szexiséget kereste benne. Azt, ahol az ideológiákat lehántva egy magafajta meleg srác kapcsolódni tud az egyetemes rocktörténelemnek ehhez a különös szeletéhez.

Ő a Venom definitív Black Metaljában egy szexuálisan túlfűtött indusztriál számot lát, a Sarcófago Ready To Fuckjából ballroom house lesz, Burzumból pedig pittyegő minimáltechno:

https://soundcloud.com/thrilljockey/the-soft-pink-truth-rundgang/s-BCxov

Tudjátok, mi a legviccesebb az egészben? Hogy szó sincs arról, hogy a norvég erdőkben Drew Daniels-bábokat égetnének vagy a Matmos mostani Európa-turnéján kiemelt őrizetet kéne neki biztosítani. Ezzel szemben a mai black metál egyik leginkább elismert csapata, a Wolves In The Throne Room azt mondja a Factnek, hogy:

“A Detroit technóban és a black metálban egy csomó közös van!”

Mondván, mindkettő modern eszközökkel fejez ki valami nagyon is archaikus érzést, egyúttal reflektálnak a körülöttünk lévő ipari civilizációra, ami lassan összeomlik, ennek a pusztulásnak az energiáját használják fel, és még a tempójuk is megegyezik. Sőt azt is megtudhatjuk az interjúból, hogy a Darkthrone-os Fenriznek még Plastikman-tetoválása is van a jobb csuklóján.

Nekünk nincs több kérdésünk!