keresés menü

2013, A JAZZ MENŐ ÉS TRÚ ÉS SVÁG! – Megint Újbuda Jazzfesztivál

IMG_3492

No, hát persze, ebben a kategorikus felütésben csak picivel több igazság van, mint ennek a ellentétében. Mindenesetre minden magára egy kicsit is adó embernek illene túllépni azon a sztereotípián, hogy jazz csak ilyen sablonos, avítt sztenderdekből álló, háttérzenének is unalmas, művészieskedő valami. Mert nem! Nyissunk is mindjárt Dror Feiler képzőművész, politikus, aktivista, és természetesen zenész egy izgi darabjával, aztán olvassunk tovább:

http://www.youtube.com/watch?v=J0CaGLOGI3g

Az A38 Hajó, MU Színház és az Újbudai Önkormányzat által közösen szervezett 9. Újbuda Jazzfesztiválra idén különösen erős line up jött össze. A szeptember 3-án, kedden induló rendezvény első két napján főleg a szabad jazz és kísérleti zenék budapesti műhelyéül szolgáló Jazzajhoz kötődő előadók lépnek fel. A többi napon egészen vasárnapig pedig több neves külföldi művész is fellép, a experimentális folktól kezdve, az improvizatív elektronikán, black metálos témákon át egészen a szabadabb jazzes és azon is túli dolgokig – több ízben ritkaságszámba menő együttműködésekkel.

Másféle aláfestés kéne? Itt a nagyszerű 12z-nek egy koncertje még tavalyról:

Most nem akarjuk azt előadni, hogy az egész line upot ismerjük, viszont arra nagyon jól emlékszünk, hogy időről-időre fel szokott erősödni az a pesszimista gondolat, hogy a zenében már semmi igazán új nem történik, csak a korábbi évtizedek sémáinak folyamatos újrakontextualizálását látjuk. Persze, a megszokott témákra, a 4/4-ekre, sorsszerűen következő kiállásokra néha könnyű ráunni, hiszen otthonosak és ugyanolyanok, mint a boldog családok. Viszont amikor valaki ezeket darabjaira szedi, akkor a lehetőségek végtelenje nyílik meg ezeket egy új rendszertelen rendbe tenni.

Selvhenter. Csupacsaj, mániákus free jazz Dániából:

Mi tehát jó szívvel ajánljuk mindenkinek, aki szereti a zenét, hogy ha a héten akad egy szabad estéje, nézzen le az A38-ra vagy a MU Színházba és adjon magának egy lehetőséget. Akit érdekel a részletes program precíz leírásokkal, részletes biokkal, pontos helyszínekkel, erre menjen tovább!