keresés menü

Újra főzéssel lázadunk: Restaurant Day Budapest!

Nem csoda, hogy a félig vagy teljesen illegális pop-up éttermek és lakáséttermek rohamosan terjeszkednek a kulináris világban. Az engedélyeztetés és a szükséges kezdőtőke nem csak Magyarországon vet észszerűtlenül nagy akadályokat az étterem-, kávézó- vagy büfényitás elé (bár azt hiszem, ebben élenjárók vagyunk), hanem mindenütt. Erre a faramuci helyzetre hívja fel a figyelmet a Helsinkiből indult Restaurant Day, aminek lényege, hogy egy napra bárki kipróbálhatja magát mint étteremtulajdonos és séf. Vicc? Nem!

179974_233920916732534_781225120_n

Csak regisztrálnia kell az oldalon, ki kell találnia egy jó helyszínt – a lakásától egy parkon át egy metróvagonig -, egy jó menüt, és már neki is állhat alapanyagokat, papírtányérokat vásárolni, mert a széleskörű vendégsereg, ami nem csak apuból és anyuból áll, garantált. Olyan ez, mintha tehetséges, de ismeretlen költők hada állna ki az utcákra, hogy fizető közönség előtt verset szavaljon, tüntetve az irodalmi folyóiratokba való bejutás nehézségei ellen.

Igaz, az adóhatóság ellen így sincs védve senki, de hol lenne a világ polgári engedetlenség nélkül? Így kéne egyébként kinéznie a dolognak – Budapesten is:

Idén már körülbelül harminc ország vesz részt Amerikától Mexikón át Grönlandig, méghozzá rekorddöntő 1400 étteremmel. A legtöbb, csaknem 500 helyszín természetesen Helsinkiben van, de a debütáló Szentpétervár sem marad szégyenben a maga 130-ával. Fővárosunk harmadik alkalommal vesz részt, és majdnem 30 étteremmel a 8. helyen áll. Ezúttal valamiért a sütemények különösen felülreprezentáltak a kínálatban (nagyjából a fele az összesnek), de idén is több nemzetiségi konyha közül választhatunk, mint a koreai, az indiai, a spanyol vagy a finn. Aztán persze lesz vega, lesz BBQ húsimádóknak, pizza és élőzenés pite.

Egy jó átbogarászást megér az oldal, május 18-án szombaton aztán indulhatunk körbeenni a várost!

539566_309049192550770_1912714304_n