keresés menü

Tengerközeli élmény a gyártelepen

Budapesten frissen sült tengeri halat enni olyan, mint goulasch suppét egy osztrák fogadóban: értelmetlen, és legfeljebb halvány utóérzését nyújtja az eredetinek. Arról viszont sajnos már régen leszokott a hazai gasztrovilág, hogy lokálhalakat használjon (jóesetben rántott pontyot találunk az étlapokon), így aztán tényleg friss és jól elkészített halhoz jutni nem egyszerű – legalábbis ha nem akarunk túl messzire menni, vagy többet költeni egy átlagos ebéd áránál.

Viszont akinek egy kisebb utazást mégis megér egy jó halas – vagy tengeri herkentyűs – fogás, vegye célba Budaörsöt! A telephelyek között megbúvó kis halpiacon (The Fishmonger) ugyanis nemcsak kilóra lehet venni a tényleg friss (olykor előző nap kifogott) mindenféle tengeri lényt, de a parkolóban felállított sörpados büfében az orrunk előtt el is készítik a finomabbnál finomabb fogásokat.

Az egyszerű lazac, tonhal és kardhal steakektől az errefelé tök ismeretlen nevű halakon át (barramundi, branzino, orata) a különböző kagylókig, rákokig és tintahalakig terjed a kínálat, köretnek friss kevert saláta vagy hatalmas adag sültkrumpli (400 forint) között választhatunk.

Az árak a kedvezőtől a húzósig érnek: egy kiadósi adag szépia például 1790 forint, egy közepes méretű grillhal 3290, de ha steakkel akarunk jóllakni, 4000-et biztos otthagyunk. Lehetőleg hétköznap keveredjünk oda, mert hétvégén elárasztja a helyet a többnyire BMW terepjáróval érkező törzsközönség. Hétköznapokon viszont falatozás közben zavartalanul nézegethetjük a szomszédos autószerelő műhelyben zajló munkát és hallgathatjuk az M7-es duruzsolását.

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥