keresés menü

Tekernek és segítenek, ahol tudnak: a Budapest Bike Maffia

bikemaffiatorkos05-900x600

Budapesten a kétezres évek eleje óta egyre erősebben tombol a bringás öntudat, aminek kézzelfogható eredményeként minden évben 50-60 százalékkal nő a tekerők száma. A biciklizés faszaságát nyomatékosító formációkról, mint a Critical Mass, a Cyclechic Blog vagy akár a Magyar Kerékpárosklub mindenki hallott már, ellentétben a Budapest Bike Maffiával, amiről még csak kevesen. Igaz, ők nem is a nyeregbe ülésért szállnak síkra, hanem az olyan emberekért, akiknek az alapvető élelmiszerek, vagy egyéb nélkülözhetetlen dolgok beszerzése is gondot jelent – vagyis olykor fogják magukat és a járműveiket, összekalapoznak egy csomó kaját, takarókat, ruhákat, és elpedáloznak szétosztani azt a rászorulók között.

“Alapelvünk, hogy a segítség, az odafigyelés nem hősiesség, hanem természetes, hétköznapi dolog” – írják oldalukon, és ez nem csak egy eseti fellángolás szlogenje: 2011 karácsonya óta csinálják ezt, minimum kéthetente, és olykor nem is kis tételekben, tavaly decemberben például a Bethesda Gyermekkórháznak több mint 600 kiló élelmet és játékot vittek ki. Akkor összesen 44 biciklis csatlakozott az akcióhoz, és volt, aki több turnust is bevállalt a jó négy kilométeres távra. Ezen kívül mennek még rossz helyzetben lévő családokhoz, állatmenhelyekhez, hajléktalanokhoz is.

Februárban az aluljárókat járták körbe, hogy hajléktalanoknak vigyenek ételt
Februárban az aluljárókat járták körbe, hogy hajléktalanoknak vigyenek ételt

A legális maffia bárkitől elfogad adományt, amit minden esetben lefotóznak, és a kiszállítást is dokumentálják, bizonyítva, hogy tényleg jó helyre kerülnek a beérkező javak – ami pénz nem lehet, azt nem fogadnak el. Ellenben bárki bármikor csatlakozhat hozzájuk, és megtalálni sem nehéz őket, főleg, hogy nemrég ún. charity pointokat alakítottak ki népszerű belvárosi szórakozóhelyeken. Havasi Zoltán, a szervezet ötletgazdája nekünk azt mondta, hogy ezeken az adománypontokon túl olyan hosszú távú terveik is vannak, mint a kerületi “sejtek” kialakítása, akik helyben mérik fel a szükséges feladatokat, és a tapasztalatok átadása akár más városok bringásainak is.

Még pár kedvcsináló fotó a jó tetthez, aztán lehet klikkelni ide:

bikemaffiatorkos17-900x600

bikemaffiatorkos21-900x600

bikemaffiatorkos12-900x600

bikemaffiatorkos14-900x600