keresés menü

Szombaton bezár a 118 éves Millenáris Velodrom

Ha intenzíven bringázol a fővárosban, akkor már úgyis hallottál a Milliről, ami ebben az esetben nem a fancy budai rendezvényhelyszínt jelöli. Ha még ennél is intenzívebben szoktál tekeregni, mondjuk versenyszerűen vagy futárként, akkor meg úgyis jártál már ott. Viszont ha kevésbé intenzíven vagy benne a dolgok úgynevezett sűrűjében, akkor is forrón javasoljuk, hogy

nézd meg magadnak Budapest legszebb betonteknőjét, a bringások évszázados szentélyét az Olimpiai Központban. Ugyanis:

A Millenáris nem csak szimplán egy profi döntöttkanyaros pálya, hanem a magyar sport (egyik) alfája és (egyik) omegája, 1896-os megépítésével ez volt a főváros első, kifejezetten versenysportra felhúzott létesítménye. 1928-ban már világbajnokságnak adott otthont, és itt – na nem magán a pályán, hanem az általa közrefogott területen – játszott először nemzetközi mérkőzést a magyar labdarúgóválogatott. Persze fő rendeltetése továbbra is a kerékpáros kultúra ápolása maradt.

2010-ben például (Csepel mellett) részben itt is zajlott a bringásfutárok európabajnoksága, ezeket a képeket akkor lőttem:

De hasonló jelenetek egyén napokon is lezajlottak, hiszen a fővárosi bringás keménymagból sokan sokszor töltötték itt szabad óráikat.

Július 12-én, azaz most szombaton délután négytől este nyolcig pedig itt zajlik a 16. Vasló Kupa, az utolsó verseny a Millin, mielőtt bezárnák és átépítenék egy fullos új komplexummá. Jó három évig fog ez épülni, úgyhogy ez a hétvége az utolsó alkalom, hogy mindenki jól megcsodálja, körbefotózza, és guruljon rajta egyet – mert ezt is lehet majd, igaz, szigorúan csak sisakban.

(Fejléckép: slidenote.hu)