keresés menü

Portugál művész festett meg egy Kazinczy utcai tűzfalat

Ahogy írják a szervezők a sajtóanyagban, az előző évben jellemzően a hetedik kerületben zajlottak a falfestések, idén már budai, illetve más pesti kerületekben is várhatóak újabb köztéri műalkotások augusztus 24. és szeptember 23. között.

De azért a biztonság kedvéért a motor festékeskannák berúgása a klasszik helyszínen, a bulinegyed zsibongástól dobbanó szívében történt meg a portugál Akacorleone által, aki a Színes Város meghívására jött, és életében először járt Budapesten. Az alkotó a magyar népmesék alapmotívumait vegyítette saját stílusával, konkrétan Holló Jankó meséjét értelmezte újra képileg. A központi figura Jankó, a szegény legény, aki vándorútjára indul és köré komponálta a mese többi fontos szereplőjét, mint a hangya, holló, hal és a sípok, melyek későbbi kalandjai során a segítségére voltak.

A formák egymásra tolódása és halmozása a kalandok sokaságát jelképezik, de a kép tetején megülő holló mégis a végén a célba érést és a sikert jelentik. Az élénk, vidám színek pedig a folyamatos reményt és kitartást hangsúlyozzák.

Így jött létre ez a vektorgrafika-szerű, vibráló, örökkégyerekmaradok-rajz:

A portugál fővárosról, Lisszabonról egyébként tudni érdemes, hogy az elmúlt években egyre színvonalasabb kültéri művészeti alkotások jöttek létre, amely annak köszönhető főként, hogy a főváros felkarolta az ilyen típusú kezdeményezéseket a helyi street-public-urban art felvirágoztatása érdekében, és létrehozott egy tanácsot, amely immáron több éve kér fel művészeket és segíti a projektek megvalósulását. Ez a módszer elterjedt azóta több portugál városban is.

Na de mi most maradunk Budapesten, és persze beszámolunk az újabb és újabb köztéri pingálásokról is! Állítólag lesznek még kíméletlenül szuper művek. Figyelni fogunk.

(Fotók: Farkas András)