keresés menü

Gaudí halálának századik évforulójára készül el a Sagrada Família

A katalán építszzseni vezetésével 1882-ben kezdték el építeni a Jövő templomát Barcelonában. Amikor 1926-ban egy villamos halálra gázolta Gaudít, akkor ilyen állapotban volt a Sagrada Família:

Ezután hosszú évtizedeken keresztül folyt még a munka a mester tervrajzai alapján, és szerintem legtöbben simán elhitték, hogy sosem készül el. Én legalábbis tutira, de úgy fest, benéztem.

Most épp ugyanis egy Jordi Fauli nevű építész és csapata dolgozik a 70 százalékosan kész csodán. És ők mutatták be imént az alábbi animációt arról, hogy fog kinézni a templom, ha elkészül, mert elkészül:

A dátum pedig nem más lesz, mint 2026, Gaudí halálának a századik évfordulója. Ekkorra már az épület közepén fog ágaskodni az a 172 méteres torony is, amivel a Sagrada Familía lesz Európa legmagasabb katedrálisa, megelőzve az ulmi templomot. Összesen pedig 18 különböző magasságú tornya fog egy-egy bibliai ikonnak dedikálva az ég felé törni. A legnagyobb természetesen Jézus Krisztusé lesz, a többit meg ki lehet találni.

Fauli halkan azt is megjegyezte, hogy az évfordós csinnadratta után azért még nagyon valószínű, hogy lesz még némi pepecselnivaló az ornamentikával. Tehát lehet abból 2026-ból 2032 is, ami meg az alapkő letételének lesz a 150. jubileuma.

(via dezeen)