keresés menü

Így vált Rotterdam szép lassan a jövő városává

Tíz-tizenöt éve még egyértelmű volt, hogy Hollandia legforróbb pontja Amszterdam, mára azonban már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Míg a főváros békésen eléldegél a múltjából, addig Rotterdamban a jövő mellé tették le a zsetonjaikat. Sorra épülnek a merészebbnél-merészebb épületek, közben csomó tech-cég pörög a városban a jövő megálmodásán.

Ahhoz azonban, hogy mindez lehetővé válhasson, az a szomorú történelmi esemény is kellett, hogy a második világháború során kábé a földdel egyenlővé tegyék Rotterdamot. A város azonban idővel felismerte ennek a csapásnak az előnyét is, hiszen míg az olyan történelmi városokban, mint Velence vagy Amszterdam a múlt köti az építészek és dizájnerek kezeit, addig itt mintegy tiszta lapon kezdhettek el mindenféle vad épületcsodákat megálmodni és megépíteni. Ez a jövőbetekintés pedig mára a város identitásának a részévé vált.

De szájtépés helyett inkább jöjjenek a magukért beszélő épületek a Rotterdamban már félig jelen lévő jövőből!

Timmerhius épületkomplexum

Luchtsingel gyalogoshíd

Vásárcsarnok (és lakóház és hotel)

“Vertical City” épületkomplexum

Vasútállomás

Szmogelszívó-torony

Studio RAP (Az első robot által épített épület Hollandiában.)

Figyelem-figyelem! Eddig olyan épületeket sorakoztattunk itt fent, amik akár most is megtekinthetőek Rotterdamban. Most viszont jöjjön néhány olyan, ami egyelőre csak terv szintjén létezik, de hamarosan valóság lehet belőle.

Úszó erdő

Apartmanház, hotel és szélturbina egyszerre

Úszó farm

A Boijmans Van Beuningen múzeum új épülete

Tengeri hulladékból épített vízen úszó park

(via dezeen)