keresés menü

Romkocsmában jobban csúszik: máris sláger az Élesztő

eleszto2

Még el sem múlt a lelkesedésünk (vagy a másnaposságunk), miután elstartolt a hetedik kerület első hivatalos kézműves sörözője, a Léhűtő, egy kerülettel odébb máris beléptünk a Nagy Sörforradalom második szakaszába: megnyílt a város első kézműves romkocsmája.

A Trafó melletti egykori Tündérgyár helyén otthont kapott Élesztő ugyancsak a Főzdefeszt csapatának jóvoltából jött létre, de míg a Léhűtő egy kis belvárosi high-end tünemény, kissé kijjebb eső kistestvére egy több száz főt befogadni képes, takaros-otthonos udvar, ami Bart Dani, az egyik tulajdonos és a Folyékony Kenyér blog szerzőjének nem tudományos számításai szerint nagy hatással lesz a pesti sörözés világára.

Úgy tűnik, már a logójuk is e hatás szolgálatába lett állítva:

ellogo

És valóban, az Élesztő már a nyitóhétvégén igazolta a hozzá fűzött reményeket és nagy tömegek jövőbeni sörízlésére gyakorolt kedvező hatást nem kevesebb, mint 17 csapjával! Ezekből olyan ritkaságok folynak, mint a díjnyertes Távoli Galaxis IPA (450/750Ft), a Hopfanatic Splash (330/550Ft) vagy a bodzás barnasör, és persze néhány, már bizonyos ismertségre szert tett kedvencek, mint a Keserű Méz vagy a Stari Meggy. Vagyis kínálatával az Élesztő egyértelműen kilóg a romkocsmák hosszú sorából, annyiban azonban mégis teljesen klasszikus, hogy – és ezt nem is tagadhatják – két hét alatt tolták össze, nagyon kevés pénzből.

Az udvar designját a társam, Tóth Imre tervezte, ő építette az asztalokat és a padokat nehéz, régi szekrényekből, és egy-két falat én is kifestettem” – meséli Bart Dani. – „A megnyitó péntek este hatra volt meghirdetve, 6:15-kor még szólt a flex, mert le kellett vágni egy-két életveszélyesen kiálló csavarvéget, majd 6:17-kor bevonultunk a háttérben megrajzolt nagy táblával, amin a kínálat és az árak voltak feltüntetve, végül 6:20-kor kicsapoltam az első sört. Durva hajtás volt, sok nemalvással, sok nagyszerű önkéntes munkával, és végül 20 percet késtünk. Szerencsére a közönség kivárta!

eleszto1

Camera 360

És még mindig van mit várni, mert az Élesztő komolyan veszi a küldetését, és nem csak itatja, de okítja is a vendégeket: május közepén nyit az udvarban a HomeBrew! Bar, ahol házi sörfőzők fognak személyesen bemutatkozni, a hó végére rögtön a Legenda sörfőzde bemutatóját tervezik. Ezen kívül lesz itt színház, gyerekszínház, filmklub, kisebb koncertek, miegymás, szóval a Nagy Sörforradalom a jelek szerint egyéb hozadékokkal is szolgál, ami a pesti élet felrázását illeti.

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥