keresés menü

Pózolj idegennel: izgalmas fotósprojekt az utca emberével

158

Amikor a tömött villamoson hozzánk ér egy idegen, szó nélkül arrébb húzódunk. De mi van akkor, ha ennek a szöges ellenkezőjére kérnek? Az amerikai Richard Renaldi márpedig épp ezt teszi: idegeneket szólít le az utcán, akiket utána arra kér, hogy egy kép erejéig tegyenek úgy, mintha egy pár lennének. Az így készült Touching Strangers fotósorozat akkora sikert aratott az internet népénél, hogy a fotóalbumra szükséges pénz hatszorosát sikerült összegyűjteni a Kickstarteren.

Az alábbi CBS riportfilmben betekinthetünk a művész kulisszatitkaiba, abba, hogy hogyan képes egymás számára ismeretlen embereket rábeszélni a közös fotóra, és a kezdetben tartózkodó fotóalanyok hogyan melegednek össze lépésről-lépésre:

http://www.youtube.com/watch?v=zgx_32h-v1A

Hogy hogy jutott ez egyáltalán Richard eszébe? Még 2003-at írtunk, amikor Richard a  See America ByBus nevű projektjén dolgozott, aminek lényege az volt, hogy a Greyhound buszmegellóban várakozó utasokat fotózta. Az idegen emberekről készült fotósorozat készítése közben azon kezdett gondolkodni, hogyan tudná kiegészíteni a koncepciót. Négy évvel később aztán mindez formát öntött.

A felkéréseire egyébként nem mindenki mond igent, viszont akik beadják a derekukat, végül rendre úgy nyilatkoznak, hogy “rengeteg gátlást vetkőztem le”, vagy “jó volt ilyen komfortosan érezni magam.” Richard szerint ez mind része a varázslatnak.

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥