keresés menü

Különös, de hasznos oázis buggyant ki Budapest közepén

Ne húzgáljuk az idegszálakat kamutitkolózással, itt a lényeg: úgynevezett pop-up park nyílt a Városháza parkban, a főváros egyik (ha nem a!) legfrekventáltabb belvárosi közterén, egy kavicslökésnyire a ferihegyi reptérre induló busz megállójától, szóval aki várakozás közben inkább izzadna egyet a nyaralása előtt, annak egy álom válik valóra.

De mindenki másnak is: a kihelyezett eszközöket bárki használatba veheti a saját boldogsága végett, illetve céljából.

Az ötletgazdák szerint a park

“helyszíne lehet egy délelőtti megbeszélésnek, vagy akár munka utáni szabadtéri edzésnek is, így nem csak lemerült telefonunkat, de magunkat is feltölthetjük a pálmafák árnyékában.”

A térátrendezés a jól ismert Hello Wood partnerségével történt. Az általuk kialakított színes rongyszőnyegeket idéző „hullámvonal” mottójú installációjuk mozgalmas felületekkel egészíti ki és új közösségi funkciókkal tölti fel a tér meglévő elemeit, a fák lombjait bővítő árnyékoló vitorlák pedig tovább növelik a hűsölésre alkalmas területeket. De helyet kapott a focivébére reflektáló lelátóinstalláció is.

“A korábbi évhez képest, a visszajelzésekre reagálva jelentősen növeltük az ülő és árnyékoló felületet, amelyet még különleges növényvilággal és esti fényekkel egészítettünk ki” – emelte ki Ráday Dávid, a Hello Wood társalapítója.

A szezonális újratervezésben az aktív kikapcsolódásra vágyók igényeit kielégítő teqball és ping-pong asztal idén is helyet kapott. A HardBodyHang jóvoltából kihelyezett streetworkout cucc pedig egy olyan tornapálya, amit amatőr és profi sportolók egyaránt tudnak használni, hiszen egy olyan mozgásformáról van szó, aminek népszerűsége épp az egyszerűségében rejlik.

Aztán az agyunkat is tornáztathatjuk a parkban, hiszen az építők több sakktáblát is kihelyeztek.

 

Különlegessége még a parknak egy magyar startup, a Platio által fejlesztett speciális járható napelem. Segítségével

a parkban pihenők 100 százalékban helyben termelt zöld energiával tölthetik fel mobiltelefonjaikat, laptopjaikat.

A technológia emellett kerti térkőként otthonokban is alkalmazható mint egyedi napelemes rendszer.

Aki pedig az épülést is lekövetné, az ide nézzen: