keresés menü

Pet it: éttermi maradékok cicáknak, kutyáknak, vagy mindenkinek, aki szereti

2013/03/18 hétfő 18:21
Hadobás Nóra        hip, utca

Mi történik az éttermi maradékokkal? – tuti, hogy neked is eszedbe jutott már a kérdés. A Ráday utcában található Manga Cowboy étterem válasza így hangzik: az ételmaradékok gondosan szortírozva a Pet it hűtőbe kerülnek, hogy cicák, kutyák, kisállatok és esetleg növények lakjanak jól velük.

Az OS Katine kísérleti labor 2012. októberében kezdett bele Pet it fedőnevű ételhulladék felhasználási projektjébe, hű – és idáig egyetlen – társukkal, az imént említett étkezdével.

 A mozgalomban résztvevő éttermek vállalják, hogy a konyhájukon keletkezett, vagy oda visszakerülő maradékot erre a célra készített, különböző – a maradék fajtájától függő – feliratú, és dátummal ellátott dobozba rakják, amelyek az étteremben vagy az étterem előtt felállított, zárt hűtőbe kerülnek. Innen a környéken lakó háziállat tulajdonos a mozgalom közösségi oldalain regisztrálva, az azokon megosztott kód segítségével kinyitott hűtőből kiveheti a saját kedvencének szánt dobozt. A doboz környezetbarát, és a házikedvenc közvetlenül is megeheti belőle az ételt, amit aztán gondosan elmosogatva, az étterem újrafelhasználásra vár vissza.

A Pet it hálózat kitalálói a másolhatóság jegyében nyílt forráskódú dizájnt alakítottak ki, így bárki megvalósíthatja a projektet lakókörnyezetében. Ha hajlandó vagy arra, hogy szelektíven gyűjtsd a szemetet, tegyél még egy lépést a tudatos fogyasztás felé, kíméld pénztárcádat és kényeztesd háziállatodat olyan csemegékkel, amiket ingyen beszerezhetsz, sőt, még a környezettel is jót teszel, így a káposzta sem marad meg és a kecske is jól lakik (vagy amid éppen van).

Kedvet kaptál, és máris saját Pet it pont létrehozásán agyalsz? Az OS Kantine összegyűjtötte az eddigi tapasztalatokat, hogy neked már könnyebb legyen.