keresés menü

Pet it: éttermi maradékok cicáknak, kutyáknak, vagy mindenkinek, aki szereti

Mi történik az éttermi maradékokkal? – tuti, hogy neked is eszedbe jutott már a kérdés. A Ráday utcában található Manga Cowboy étterem válasza így hangzik: az ételmaradékok gondosan szortírozva a Pet it hűtőbe kerülnek, hogy cicák, kutyák, kisállatok és esetleg növények lakjanak jól velük.

Az OS Katine kísérleti labor 2012. októberében kezdett bele Pet it fedőnevű ételhulladék felhasználási projektjébe, hű – és idáig egyetlen – társukkal, az imént említett étkezdével.

 A mozgalomban résztvevő éttermek vállalják, hogy a konyhájukon keletkezett, vagy oda visszakerülő maradékot erre a célra készített, különböző – a maradék fajtájától függő – feliratú, és dátummal ellátott dobozba rakják, amelyek az étteremben vagy az étterem előtt felállított, zárt hűtőbe kerülnek. Innen a környéken lakó háziállat tulajdonos a mozgalom közösségi oldalain regisztrálva, az azokon megosztott kód segítségével kinyitott hűtőből kiveheti a saját kedvencének szánt dobozt. A doboz környezetbarát, és a házikedvenc közvetlenül is megeheti belőle az ételt, amit aztán gondosan elmosogatva, az étterem újrafelhasználásra vár vissza.

A Pet it hálózat kitalálói a másolhatóság jegyében nyílt forráskódú dizájnt alakítottak ki, így bárki megvalósíthatja a projektet lakókörnyezetében. Ha hajlandó vagy arra, hogy szelektíven gyűjtsd a szemetet, tegyél még egy lépést a tudatos fogyasztás felé, kíméld pénztárcádat és kényeztesd háziállatodat olyan csemegékkel, amiket ingyen beszerezhetsz, sőt, még a környezettel is jót teszel, így a káposzta sem marad meg és a kecske is jól lakik (vagy amid éppen van).

Kedvet kaptál, és máris saját Pet it pont létrehozásán agyalsz? Az OS Kantine összegyűjtötte az eddigi tapasztalatokat, hogy neked már könnyebb legyen.

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥