keresés menü

Elítéltekkel dolgozott együtt Spanyolország egyik legkúlabb utcaművésze

A fal és egyéb sík felületeken előszeretettel új világokat nyitó Pejac a 1907-ben alapított El Dueso börtön elítéltjeivel kollaborálva a börtön falain belül készítette el a Gold Mine című projektjének három alkotását, amelyeknek mindegyike természetesen az elítéltek életére reflektál.

A börtöni és a szabad élet közti kapcsolat szimbolikáját mutatja a fa, ami a napokat jelző strigulákból áll össze. A szintén a szabadságot jelképező madáralak amúgy is az egyik ikonikus szereplője Pejac munkáinak, az egyik kosárpalánk mögé pakolt 22 karátos aranylemezzel pedig egy nagy kincs illúzióját keltették. Nyilván valamit, amiért megéri kivárni a szabadulást.

   

Zseniális: a barcelonai művész Pejac most azt találta ki, hogy ablaktörésekből formázzon madarakat

A Párizs utcáin meggyulladó emberek, az Isztambulban elhelyezett illúziók és a londoni lámpaoszlopokról felfelé lógó cipők után Pejac most egy elhagyott horvátországi erőmű drabális ablaktábláira helyezett el egy csúzlizó fiú elől menekülő madarakat úgy, ahogy eddig soha senki. Így: A streetartista Camouflage című művét Magritte-nak dedikálta, aki előszeretettel szőtt bele absztrakt madárformákat az alkotásaiba.

innen