keresés menü

Hipnotizáló végignézni a time lapse videót a pécsi magasház bontásáról

A pécsi magasház ikonikus épületnek számított Baranya központjában, a hetvenes évek közepén húzták fel, a jugoszláv IMS feszített-vasbeton technológiával, amit most nem részletezünk, itt lehet olvasni róla, de a lényeg, hogy ami tartószerkezetének alapját képezte, az lett végül a veszte is – az úgynevezett feszítőpászmák és a beton közötti hézagokat ugyanis tömítőpasztával tömítették, ez viszont kloridos korróziót okozott. A rendszerváltás évében ki is költöztették ezért a lakókat.

A panelház bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint Közép-Európa legmagasabb lakatlan lakóépülete. Amit ugyan a kétezres évek elején 360 millió forintból vázszerkezetileg megerősítettek, de valamiféle átok rakódhatott rá, mert később sem sikerült eladni, hasznosítani.

Fotó: MTI / Sóki Tamás

Maradt a bontás, ami 2016 tavaszán kezdődött és októberre fejeződött be. Amit egy helyi középiskolás, Imre Csaba ügyesen végigfotózott a város több pontjából, hogy aztán a fentebb látható videót forrassza össze belőle. Mindez számszerűsítve úgy nézett ki, hogy

  • 650 kilométert gyalogolt összesen

  • 350 órát fotózott, 80 órát utómunkázott

  • Egy pár cipőt elnyűtt

  • Fél évnyi melóból másfél perces videó lett.

Volt, nincs.

Fotó: MTI / Fekete Attila

(Pécsi Stop)