keresés menü

Palesztinában gerillázott Banksy

Banksy akciójának az apropóját egész konkrétan az a tény adta, hogy a tavalyi bombázások során elhunyt 2205 palesztinból 1483 áldozat civil volt. A 18000 letarolt otthont pedig esélyük sincs helyrehozni a helyieknek, mert építőanyagot nem engednek be az övezetbe – miként az emberek se mászkálhatnak ki és be. Arról nem is beszélve, hogy a víz és áramszolgáltatás is meglehetősen hektikus a világ legnagyobb szabadtéri börtöneként emlegetett Gázában.

Az első munkáján az internet egyik örök kedvencével, egy kiscicával szemlélteti, hogy milyen szomorú a helyzet Gázában.

A következő alkotás szintén egy romra került, azonban itt a cica helyett egy mitológiai alakot kapunk. Niobé sztorija a Wikipédia nyomán: “Egyszer Létó elé helyezte magát, mivel Létónak csak két gyermeke született. Létó ezt elpanaszolta gyermekeinek, Apollónnak és Artemisznek, akik lenyilazták Niobé gyermekeit.” 

Ezt se nehéz lefordítani a palesztin helyzetre, de elsősorban a cicával együtt ütősek, ahogy felvillantják a nyugati kultúrkör két mérföldkövét.

A legkirályabb a letagadhatatlanul banksiánus stencilezés lett, amin az őrtornyon hintázó gyerekekkel ábrázolja a helyzet szörnyű abszurditását.

Ezen kívül még készült egy szöveges falfelirat is arról, hogy aki a gyenge és az erős harcánál mossa kezeit, az az erős mellé áll.

(via Hyperallergic)