keresés menü

Az okoskukáké a jövő?

Ezt tessék figyelni:

Na persze most nem ilyen típusú okosságról van szó, haha!

Hanem utcai szemetesek új nemzedékéről, amire a belga főváros 150 ezer eurót (nagyjából 47 millió forintot) különített el. És hogy mit tudnak a szerkezetek? Napelemmel vannak felszerelve, automatikusan tömörítik a hulladékot, és

jelzik magukról az illetékeseknek, ha megtelnek.

A présnek köszönhetően az intelligens kukák 150 helyett 600 liter szemetet tudnak majd elnyelni. Az automatikus értesítőrendszer ráadásul lehetővé teszi, hogy a szemetesek hatékonyabban dolgozzanak, mert most naponta háromszor járnak körbe üríteni a belváros kukáit, és sokszor feleslegesen fáradnak, mert a szemetesek nem telnek meg.

Bár a lap drágának tartja a fejlesztést – egy okoskuka 1,3 millió forintba kerül -, a köztisztasági vállalat szerint gyorsan megtérül majd a befektetés, az átlagosnál ötször akkora mennyiséget befogadni képes tömörítő módszer miatt ugyanis az intelligens hulladétároló olcsóbb, mint öt hagyományos utcai kuka, amelyek darabja 310 ezer forintba kerül. (Nyilván nem a tipikus budapesti fröccsöntött műanyag szemetesekről van szó.)

Azt nem tudjuk, hogy Brüsszel ezt használja-e, de íme egy okoskuka a sok közül:

A gyakran púposodó budapesti szemeteseket jól ismerve itthon sem lenne haszontalan a megfejtés. Talán negyven-ötven év múlva ezt is sikerült bevezetni.

(MTI)