keresés menü

Zseniálisan oldják meg a német városok a nyilvános vécék problémáját

Annak köszönhetően, hogy senki sem érzi igazán a magáéinak, a nyilvános vécék vagy nagyon mostoha helyzetben vannak, vagy melléjük kell állítani egy vécés nénit, aki folyamatosan szemmel tartja, és iksz időnként feltakarítja őket. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy ezeket a klotyókat ráadásul meg kell építeni és karban is kell tartani, akkor bátran kijelenthetjük, hogy nem olcsó mulatságról van szó.

Németországban a 2000-es évek óta fut immár 210 város részvételével a Nette Toilette program, amit mondjuk fordítsunk Csinos Mosdónak.

A program lényege, hogy azok az éttermek, bárok és egyéb mosdóval bíró helyek, amelyek kiragasztott matricával jelzik, hogy szívesen látják az utca emberét egy pisire, ha úgy hozza a sors, azok mérettől függően kapnak a várostól tíz- és harmincezer forint közti összeget havonta.

Aki pedig ezt bevállalja, egyúttal kikerüli azt a kellemetlen helyzetet, amikor a biztonsági embereiknek a fél figyelmét az veszi el, hogy ki akar az utcáról belógni egy kisebb-nagyobb dologra. Persze az egésznek a fő célja az, hogy így a városok nagyságrendekkel olcsóbban oldják meg a szitut, mintha fenntartanának egy nyilvánosvécé-hálózatot.

A program egyébként kisebb városokkal indult, miután eddig mindenhol bevált a séma, most következik az eddigi legnagyobb városnak, Münchennek a bekapcsolódása.

Ahogyan mondtuk, nagyon német megoldás ez, de tegyük a kezünket a szívünkre: vajon tényleg lehetetlen lenne máshol is így csinálni?

(via)