keresés menü

Neopaint, Dob utca, színesedő tűzfalak: “csak most kezdünk igazán belejönni”

“Na ne, ez a Zsuzsa” – lepődik meg mellettünk egy kutyasétáltató helyi lakos, amikor végigszkenneli tekintetével a Klauzál térrel átellenes, eddig csak omladozó tűzfalat, ahol mára egy virtuális zöldséges nyílt. Az igazi néhány méterrel arrébb várja a vevőit, ez itt csak egy felfestett változat, de messziről így is meghökkentően élethű. Ugyancsak ecset által kerültek oda első emeleti lakók is, akiket ténylegesen is az első emeleti lakókról mintáztak, még magasabban pedig mozdulatlan munkások mozdulatlankodnak.

Mi folyik itt? Annyira kíváncsiak voltunk, hogy már most most el szeretnénk mondani, holott amit láttunk, annak a hivatalos átadója csak szerdán lesz.

Kezdjük ott, hogy van Budapesten egy ötfős szupercsapat, akik évek óta közös képviselőkön, engedélyhalmokon, önkormányzatokon és bürokratikus labirintusokon harcolják magukat keresztül kizárólag azért, hogy állványokra kapaszkodva saját kezűleg felújíthassák a leglepusztultabb belvárosi tűzfalakat. A Neopaint elkötelezetten dolgozik azon, hogy a főváros minél szebb arcát mutassa nekünk és az ide érkezőknek.

Bár mindenkit zavarnak a frekventált környékeken szomorkodó, egyre romosabbá váló hatalmas házfalak, a felújításra a lakóknak és az önkormányzatoknak többnyire nincs pénze. A problémával általában foglalkozni sincs kedve senkinek – kivéve a Neopaintes srácokat, akik még a hivatalok által felállított falakat is ki tudták javítani: a 2011-ben indított TűzfalRehab nevű köztéri festészeti projektjük idén tavasszal több mint négy évnyi munka és néhány önerőből elkészített festés (Király utca, Nemzeti Színház) után végre úgy tűnik, hogy révbe ér.

 

Jankovits Barnabás, a projekt vezetője azt mondta nekünk, hogy idén őszig nyolc tűzfal megfestését tervezik, már csak a szükséges engedélyeknek kell beérkezniük. A kezdeményezést a Trilak folyamatosan támogatja a festék biztosításával, csak az önkormányzat hozzájárulására volt szükség – tavaly nyár óta zajlanak az egyeztetések az érintett házak lakóival, a főépítész irodával és Erzsébetvárossal. Barnabás úgy látja, hogy megtérül a befektetett energia: a lakók lelkesek, örülnek a készülő festéseknek, és így, hogy már az önkormányzat is mellettük áll, villámsebességgel fedhetnek le egyre több falat a nyár során. Koncepciójuk az, hogy a műemlékvédelmi környék hangulatához stílusban illeszkedő szolid, klasszikus témákat választanak.

A legújabb, Klauzál téri (Dob utca – Csányi utca sarok) fal átadóját holnap délután tartják háromkor, a projekt következő állomása pedig az egyik legzavaróbb belvárosi romos fal, a Printa Rumbach Sebestyén utcai házának felújítása lesz. A Facebookon közel fél nappal ezelőtt posztolt Klauzál téri falról készült kép már ezernégyszáz like-nál és több mint négyszáz megosztásnál jár – Barnabás hitetlenkedve meséli, hogy erre még ők sem számítottak. Szerintünk meg ez a minimum, amit megérdemelnek.

Mutatunk még néhány közelit, de senki ne felejtse el élőben is megvizsgálni a művet:

(Fotók: Unger András / Urbanplayer)

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥