keresés menü

Azigen: a németek a tömegközlekedés ingyenessé tételében gondolkodnak, hogy tisztuljon a levegő

Ha április elsején írta volna ezt a Guardian, most eltöprengenénk, de nem akkor írták, hanem most: mivel eléggé szenved Berlin, hogy alámenjen az EU légszennyezettségi korlátjának, és ezért óriási bírságokkal kéne szembenézniük, öt városban megpróbálják kiegyensúlyozni ezt – azzal, hogy ingyenessé tegyék a helyi békávézást. Ami egy eléggé példa nélküli ötlet.

Három miniszter írta meg Karmenu Vella környezetvédelmi biztosnak, hogy a lépéstől a személyautók számának visszaszorulását várják. 2018 végére már meg is lépnék, többek között a volt fővárosban, Bonnban, és olyan ipari városokban, mint Essen vagy Mannheim.

Egyéb húzásokat is terveznek, úgy mint bizonyos járműtípus-flották, mint a buszok és taxik károsanyag-kibocsátásának korlátozása, alacsony-emissziós zónák kiépítése vagy a közösségi autózásos elképzelések támogatása. Persze a jegymentes utazgatás így is a legvadabb elképzelés – aminek kapcsán egyesek máris jelezték, hogy akkor ideje lenne arról is hallani, hogy akkor honnan fogják pótolni a kieső bevételeket, vagyis végeredményben fenntartani a közösségi közlekedést.

(Nyitókép innen)