keresés menü

Nagy, fekete, ivarsejtszerű madarak termékenyítik meg a Trafó homlokzatát

trafohomlokzat

Pár hónapja írt ki pályázatot Ferencváros kulturális középpontja, a Trafó a homlokzat kifestésére a Színes Várossal közösen. Szó se róla, már jó ideje ráfért az épületre valami ruha a vertikális, lehangoló szürkület helyett.

Januárra megszületett a zsűri döntése, hogy a Slow művésznéven alkotó street artos / graffitis veheti kezelésbe a falat. Ő pedig – nagyon helyesen – a saját stílusát emelte át ide a maga módján, vagyis ezeket a szoftgroteszk, pálcikalábú, feketekör-hasú, madárszerű lényeket. Amiket elsőre akár megtermékenyítő hatású spermiumokként is lehet azonosítani, másodjára meg elfajuló áramkörökként. De nem, a Trafó betűit csipkedő fejek egyértelművé teszik, hogy itt kifejlett lényekről van szó.

Videó is készült a műről:

 

És igen, csütörtökön este hatkor mindezt meg is ünneplik, a szomszédos Élesztőből (aminek ilyen menő steampunk-söntése lett, láttad már?) még egy hordó sört is hozatnak. Ja, és a Trafó kávézó terasza is megnyílik!

Végül az alkotó, Slow szavai az alkotásról:

“Elhelyezem a környezetben a formákat, amiket már jó pár éve festek, fújok. Nem próbálom meghatározni, hogy graffiti vagy street art, amit csinálok. Az a fontos, hogy hozzátegyek a térhez, az épülethez. Egy kép elkészítése a helyszín keresésével indul, és egészen az elkészült fotóig tart. Általában ’madaraknak’ nevezik őket. Általában romos épületeket választok helyszínül.

A Trafó épülete megfogott. Úgy gondoltam, a  formák, alakok, amiket festek, képesek összhangot alkotni az épülettel. Viszik, tartják a homlokzaton elhelyezett betűket.”