keresés menü

Milyen rózsaszín izé folyik ezekből az elhagyott épületekből?

Az egész akció a kolumbiai származású, de New York-ban élő építész-művész, Yazmany Arboleda ötlete volt. Ő fogadott fel 20 dél-afrikai kollgát, akik az éjszakai órákban elhagyott, romos épületeket kerestek fel és jelölték meg őket rózsaszín festékkel, ellenpontozva a szürke komorságukat. Azt már Philadelphia neonszínűre fújt vasúrállomásain láthattuk, hogy a neonszínek milyen pompásan mutatnak lepusztult terepeken. Arboleda Beware Of Colours elnevezésű projektjében a művészi vetület mellett komoly társadalmi üzenet is van.

tumblr_n9tvwuTz2w1ti9sp4o1_1280

A rózsaszínnel jelölt épületek több dologra is felhívják a figyelmet. Egyrészt azokra a bűnözőkre, akik az ilyen lepattant helyen pecózó embereket sarcolják, másrészt pedig arra, hogy miközben hatalmas lakáshiány van az országban, óriási épületek állnak elhagyottan, nem egy arra várva, hogy kigolyózzák őket és parkolót építsenek a helyükre.

A helyi művészek ugyan inkognitóban maradhattak, Arboledát viszont előállították rongálásért, de hamar fel is mentették, mivel “a romokat nem lehet rongálni.” Amúgy meg szándékosan vízzel könnyen oldható festékkel dolgoznak, lévén Arboleda maga is építész, így tisztában van vele, hogy némely épület műemléknek számít és esze ágában sincs rontani a helyzeten, mindössze a figyelemfelkeltés volt a célja.

tumblr_n9us7p9n4W1qbo1y4o2_1280

(via bewareofcolour.tumblr.com)

Tűz tartalom 🔥