keresés menü

Városok lelke: Metropolitan Cityscapes

Mindannyian máshogy fogadjuk be a várost: azt, ahogyan változik, amit mutat, és ahogyan mi is változunk vele együtt. Van, akinek tetszik ez a reflektív önvizsgálat, van, akinek nem, van, aki változtatna mindenen, mások pedig alig győzik dokumentálni a nagyvárosokat, amikben jártak. És mindez akkor a legizgalmasabb, ha építészek szemszögén keresztül láthatjuk az eredményt: megszületett a Metropolitan Cityscapes.

Chauntelle Trinh és Eckard Buscher – azaz a TrinhBuscher – művészeti projektje most egy kiállításban teljesedett ki. Bejárták Londont, Párizst, Tokiót, Berlint, Sidneyt, Hong Kongot és Pekinget, és még sok más helyszínt, hogy végül a befogadott ingerek és dokumentációk tömkelegéről lefejtsék a felesleges rétegeket, és megmutassák a metreopoliszokat a maguk letisztult csontozatával. A Metropolitan Cityscapes már-már függőséggé lett utazásaiknak a lenyomata, s a városok egyediségének bemutatása, nem kevés hangsúlyt fektetve ezek és a bennük élő emberek közti párhuzamokra.

A tokiói Tokyo Gallery + BTAP megrendezésében felépült és május 18-ig tartó Universal State Of Mind című kiállítás azonban nem csak ezekre, hanem valamennyire az urbánus fogyasztói szokásokra is reflektál, elsősorban olyan dizájntárgyakkal, mint például a tornacipő, aminek talpába ilyen cityscape-szerű térképet rejtettek, vagy a lézerrel vésett gördeszkák, amik szintén városok vázait hordozzák.

A Metropolitan Cityscapes projekt nagy valószínűséggel tartogat még meglepő dolgokat, úgyhogy ér őket követni Twitteren, lájkolni Facebookon, korábbi munkáikat és archív fotóikat böngészni a honlapjukon – ahonnan egyébként a számukra legfontosabb városok egyedi, hófehér papírból kivágott térképeit is meg lehet vásárolni.

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥