keresés menü

New Yorkban nyílt meg a világ első földalatti parkja

Egy korábbi NASA-mérnök, James Ramsey kickstarteres hátszéllel hozott létre egy egész különleges parkot egy évtizedek óta kihasználatlan földalatti troliállomáson Manhattanben.

New York felhőkarcoló-dzsungelében nem újdonság, hogy a helyiek minden lehetőséget kihasználnak arra, hogy akár egy talpalatnyi zöld területet létrehozzanak. A házak tetején pörgő urbánus kertek érthető és jó ötletek. Annál azonban kevés nyomasztóbbat lehet elképzelni, hogy valaki munka után lemenjen egy bunkerbe kikapcsolódni. Tehát a neonfényből a neonfénybe.

James Ramsey Lowline nevű projektje azonban éppen attól lesz nagyon izgalmas, sőt, az a lényege, hogy természetes fényt vezet le a föld alá. A legjobb talán az lesz, ha előbb mutatok egy képet a technikáról, aztán csak utána mesélek róla.

Először is van tehát egy napkollektor, ami egy tájolószerkezet segítségével követi a nap állását. A begyűjtött fényt optikai szálakból álló kábel vezeti le a föld alá, ami ugye energiaveszteség nélkül képes a fényt vezetni. Végül ez a fény hullik majd alá a földalatti állomáson.

Az egészben pedig az a leginkább csodálatos, hogy így a földalatti park 60 növényfaja tud fotoszintetizálni. Tehát kapnak annyi napfényt, mintha fent lennének.

A tesztüzemben futó Lowline a következő öt hónapban nyitva áll a manhattaniek és az arra járók számára. Részletek.

(via itsnicethat)