keresés menü

Lenyugszik a város Asia Chmielewska fotóin

Lengyelországban született, kapott hét évesen egy fényképezőgépet, ami felnőttkorára Londonon keresztül Barcelonáig sodorta. Így hangzik Asia Chmielewska villáméletrajza, de ennél is lényegesebb, micsoda páratlan érzéke van észrevenni olyan dolgokat, amik mellett jó eséllyel csak elszambázik az egyszeri ember, úton a napi robotba, de ő kiszúrja, megáll, és irigylésre méltóan helyezi keretbe azokat. Linear Landscapes sorozata saját bevallása szerint olyan nem tervezett városi fotóséták eredménye, amiket az építészet és földrajz finom kontúrjai irányítottak öntudatlanul. Így kapunk egyszerre ismerős és irreális helyszíneket:

Asia Chmielewska 01
Asia Chmielewska 02
Asia Chmielewska 04

A Meanwhile szériáról pedig azt mondja, hogy abban a csend, a nyugalom előtt hódol, minimalista, olykor festményszerű módon. “Ezek a képek a mindennapok egyszerű, halk szépségét közvetítik.”

Asia Chmielewska 05
Asia Chmielewska 06
Asia Chmielewska 10
Asia Chmielewska 07
Asia Chmielewska 08
Asia Chmielewska 09

Asia csalhatatlan szeme ráadásul úgy trükközik ezekkel a helyszínekkel, mintha nagyon tudatos módon nem akarná lerántani a leplet arról, hol készültek a fotók: nincs egy olyan jellegzetesség, karakteres vonás, ami alapján egyik vagy másik európai nagy (vagy kis)várost be lehetne lőni, így ezek bárhol készülhettek volna (azt leszámítva, hogy a háttérben meghúzódó óceán azért kizárja mondjuk Miskolcot). És akkor még ott vannak azok az elhallgatott narratívák, amiket a strandbunker tövé ledobott törölköző vagy a négy darab bevásárlókocsi feltételez.

Kevés az ilyen szem, becsüljük meg, és nézegessük a többi képét itt.

 

 

Tűz tartalom 🔥