keresés menü

Kóser húsüzem, zsidó kaszinó: május 4-én lakatlan séta Erzsébetvárosban

Légy helyben turista! – így a Budapesti Aszfaltprojekt mottója, annak a kezdeményezésé, ami kreatív kulturális-helytörténeti sétákat szervez a fővárosban. De nem elsősorban turistáknak, hanem itt élőknek, akiknek leginkább csak azért nem jut eszükbe felmenni mondjuk a Bazilika tetejére, mert ezt minden nap megtehetnék. Elfelejtett, eldugott, vagy éppen lakatlan helyeket mutatnak meg a gyanútlan budapestinek, sorstörténetektől és traumáktól sem mentesen, és most jön a következő ilyen trip, szombaton délután háromtól, egyenesen a Lakatlan Zsidónegyedbe.

lakatlanzs

Ezt írják az aktuális, belső-erzsébetvárosi sétáról:

Ma a terület tisztázatlan ingatlanügyeiről, és az esetenként hivatalosan életveszélyesnek minősített épületekben zajló romkocsma-kultúrájáról híres. Cikkek jelennek meg az önkormányzati épületek privatizációjához kapcsolódó korrupcióról és az ott élők kálváriájáról, a tiltakozó civil szervezetekről és az eltűnőfélben lévő kulturális örökségünkről. A kereskedelmi főutcának szánt Király utcában ma több mint harminc üres üzlet található, és sokan nem is ismerik az innen nyíló Central Passage-t, amely egyszerre hat üres plázának és elhagyott metróaluljárónak ad otthont. Miközben a területen számos üres lakás található, egymást követik a felhívó jellegű házfoglalások, amelyeket nem követ párbeszéd az önkormányzat és a civil szervezetek között.

Újságokban olvasva, könnyen távolinak érezhetjük mindezt, a helyszínen azonban közvetlen városélményt szerezhetünk. Tartson velünk, nézzük meg együtt, miről nevezetes ma gróf Pecsajevics László egykori lakóhelye, vagy a Jó Pásztorként ismert hírhedt kocsma. Csodáljuk meg együtt Hild József vagy Pollack Mihály hagyatékát, és fedezzük fel együtt az egykori kóser húsüzemet vagy a zsidó kaszinót!

Jelentkezni itt lehet, a séta 2800 forintba kerül. És hogy miért “lakatlan”? Azért, mert a projekt végső célja nem ez a könnyed idegenvezetősdi, hanem egy olyan szabályozási keret létrehozása, amely lehetőséget ad a hosszú ideje üresen álló köz- és magántulajdonban lévő ingatlanok ideiglenes használatára. Ehhez még egy térképet is létrehoztak, ahol mindenki megnézheti, hol állnak ilyen telkek, épületek, az alábbi képre kattintva elérhető.

És tessék menni sétálni!

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥