keresés menü

Kóser húsüzem, zsidó kaszinó: május 4-én lakatlan séta Erzsébetvárosban

Légy helyben turista! – így a Budapesti Aszfaltprojekt mottója, annak a kezdeményezésé, ami kreatív kulturális-helytörténeti sétákat szervez a fővárosban. De nem elsősorban turistáknak, hanem itt élőknek, akiknek leginkább csak azért nem jut eszükbe felmenni mondjuk a Bazilika tetejére, mert ezt minden nap megtehetnék. Elfelejtett, eldugott, vagy éppen lakatlan helyeket mutatnak meg a gyanútlan budapestinek, sorstörténetektől és traumáktól sem mentesen, és most jön a következő ilyen trip, szombaton délután háromtól, egyenesen a Lakatlan Zsidónegyedbe.

lakatlanzs

Ezt írják az aktuális, belső-erzsébetvárosi sétáról:

Ma a terület tisztázatlan ingatlanügyeiről, és az esetenként hivatalosan életveszélyesnek minősített épületekben zajló romkocsma-kultúrájáról híres. Cikkek jelennek meg az önkormányzati épületek privatizációjához kapcsolódó korrupcióról és az ott élők kálváriájáról, a tiltakozó civil szervezetekről és az eltűnőfélben lévő kulturális örökségünkről. A kereskedelmi főutcának szánt Király utcában ma több mint harminc üres üzlet található, és sokan nem is ismerik az innen nyíló Central Passage-t, amely egyszerre hat üres plázának és elhagyott metróaluljárónak ad otthont. Miközben a területen számos üres lakás található, egymást követik a felhívó jellegű házfoglalások, amelyeket nem követ párbeszéd az önkormányzat és a civil szervezetek között.

Újságokban olvasva, könnyen távolinak érezhetjük mindezt, a helyszínen azonban közvetlen városélményt szerezhetünk. Tartson velünk, nézzük meg együtt, miről nevezetes ma gróf Pecsajevics László egykori lakóhelye, vagy a Jó Pásztorként ismert hírhedt kocsma. Csodáljuk meg együtt Hild József vagy Pollack Mihály hagyatékát, és fedezzük fel együtt az egykori kóser húsüzemet vagy a zsidó kaszinót!

Jelentkezni itt lehet, a séta 2800 forintba kerül. És hogy miért “lakatlan”? Azért, mert a projekt végső célja nem ez a könnyed idegenvezetősdi, hanem egy olyan szabályozási keret létrehozása, amely lehetőséget ad a hosszú ideje üresen álló köz- és magántulajdonban lévő ingatlanok ideiglenes használatára. Ehhez még egy térképet is létrehoztak, ahol mindenki megnézheti, hol állnak ilyen telkek, épületek, az alábbi képre kattintva elérhető.

És tessék menni sétálni!

Tűz tartalom 🔥