keresés menü

Koppenhágában gyümölcsfákat ültetnek az utcákon, amikről bárki eszegethet

Sok példaértékű és értékteremtő húzást láttunk már a nyitottabb északi európai országokban élő testvéreink felől, az utrechti méheknek kedvező buszmegállóktól kezdve a belga erdei bringaútig.

Koppenhága a soros a legújabb wow-faktorral a városi erőmű tetejére odanyesett sípálya és az űrhajószerű underground bringaparkoló után: a városi tanács úgy döntött, hogy ehető gyümölcsöket produláló növényekkel rakják tele a köztereket, szedertől az almafáig, de úgy, hogy bárki bármikor leszakíthassa magának az egészséget hozó, lédús terményeket.

“Úgy tekintünk a városra, mint ami mindannyiunké”

– mondta Astrid Aller a helyi szocialistapártból. A közösségi gyümölcsfák ötlete egyébként azzal a skandináv gasztrotrenddel is rezonál, ami arra bátorítja az embereket, hogy helyi alapanyagokkal főzzenek, gyűjtögessenek, akár nézzenek körül a saját hátsó udvarukban.

Koppenhága: természet és ember és minden (Fotó: Getty Images)

Ezt a trendet egyre többen amúgy egyre komolyabban gondolják, a Vild Mad (magyarul: “vad étel” – nem, nem vadétel) nevű dán szervezet például arra törekszik, hogy edukálja az embereket a természetben szabadon megtalálható növények konyhaügyi felhasználhatóságáról, ráadásul René Redzepi, Koppenhága híres éttermének, a Nomának a séfje indította útjára azt, aki ennek a területnek a szakértőjeként jól tudja, hogy

sokszor az orrunk előtt lengedeznek a felhasználható alapanyagok, csak nem tudunk róluk.

Ők nemrég még egy mobilappot is fejlesztettek, hogy segítsék az embereket a gyűjtögetésben.

Szóval az utcákra telepített gyümölcsfák még csak a jéghegy mainstream csúcsai, de azért tegyük azt is hozzá gyorsan, az ilyesmi nem idegen a dánoktól: a középkor óta engedi nekik a törvény, hogy nyilvános területeken terményeket takarítsanak be maguknak, de csak annyit, amennyi egy kalapba belefér – sőt, privát földeken is megtehetik ezt, ahol van ösvény, mindaddig, míg nem térnek le arról.

(via Atlas Obscura)