keresés menü

Kinőtték a bringások a Margit hidat

Nem a sötét bringások és gyökér gyalogosok, hanem a rossz bicikliút okozza a konfliktusokat és balesetveszélyes helyzeteket – ezt állítja László János, a Kerékpárosklub elnöke egy ma reggel megjelent videóban. A Margit hídon forgattak a biciklis harcosok, mert úgy érzik, hogy a béna bicikliutak miatt intézményesült a közlekedési káosz.

margit

FYI: A Margit hidat 2009-ben zárták le, hogy cirka 30 milliárd forintból felújítsák. A bringás szervezetek már akkor figyelemfelkeltő mini Critical Mass-t szerveztek, hogy kétoldali biciklisávok épüljenek a hídra. Ezt a városvezetők nem vették figyelembe, így született meg az a felemás helyzet, hogy az északi oldalon kétirányú bicikliutat festettek fel a járdán, Budáról Pestre pedig mindössze egy autósávra fújt bringás rajzokból álló sormintát kaptak a közlekedők. A többség – a BKK adatai szerint tavaly tavasszal a hídon közlekedők 11,37 százaléka járt biciklivel és ez azóta csak nőtt – természetesen az autóktól elválasztott bringautat választja.

Ma már viszont annyian bringáznak és annyian gyalogolnak ezen az oldalon, hogy állandó konfliktusok alakultak ki a bringaútra lépő gyalogosok és a járdákra terelt bicajosok között. Ezt a helyzetet néha rendőrökkel próbálják megoldani, de a bicajos klub szerint ez semmit nem ér, mindkét oldalra kellett volna biciklisávokat építeni a hídon, nem pedig összeengedni a kétkerekűeket a kétlábúakkal. Ami pedig még nagyobb baj, hogy úgy néz ki, a Lánchíd és a Petőfi híd átalakításánál sem veszik majd figyelembe a szakmai érveket – mondják a szakemberek.

A Kerékpárosklub ezért azt szeretné, hogy sokan osztogassák ezt a videót és akár egy lájtos péntek esti buli áráért lépjenek be minimum egy évre a klubba, hogy a szakemberek erősebben verhessék az asztalt az arannyal kikövezett bringás utakért.