keresés menü

Jönnek Pestre a nagyvárosi méhek, de nem kell tartanunk tőlük

mehesz02

Közösségi méz! Social Honey! Azon túl, hogy mennyire állatul hangzik ez, nyilván felvet pár kérdést, főleg azután, hogy kiderült: Budapesten is indul hamarosan egy urbánus méhészeti vállalkozás. A frankfurti székhelyű finger csoport kezdeményezésére startol el a projekt, és a lényege, hogy egy bárki által megközelíthető térben álljanak fel kaptárok, amik aztán majd mézet szolgáltatnak azoknak, akik gondozzák őket. Az elv tehát nagyon hasonló a közösségi kertekhez, csak itt a folyamat végén nem paradicsom, hanem iparicukor-alternatíva jön létre. Erdődi Katalin, a projekt koordinátora és kurátora válaszolt kérdéseinkre.

– Hol lesz a kaptárok helyszíne, és egyáltalán hogyan érdemes elképzelnünk a kialakításukat?

– A kaptárok helyszínét a német művészek e heti látogatása után véglegesítjük: a napokban különböző belvárosi helyszíneket járunk végig, hogy mérlegeljük, mi volna a méhek szempontjából a legkedvezőbb, hol jutnak a városban elegendő “táplálékhoz”. A kaptárak emeletes szerkezetűek lesznek, s csupán annyiban különböznek a méhészetekben használt kaptáraktól, hogy augusztus végén, amikor megnyílik az “új múzeum méheknek”, akkor a kaptárak tetejére egy újabb emelet, egy múzeumi kiállítótér makettje kerül, amelyet a méhek a kaptáron át közelíthetnek meg, az emberek pedig kívülről nézhetnek meg.

Egy korábbi kiállítás a fingers csoport jóvoltából
Egy korábbi kiállítás a fingers csoport jóvoltából

– Valószínűleg fel fog merülni a kérdés, úgyhogy feltesszük mi is: kell-e félnie a budapestieknek a méhektől? Szabadon fognak-e egyáltalán rajzani az utcákon, vagy erről szó sincs?

– A méhészetet helyi szakértőkkel, tapasztalt méhészekkel közösen gondozzuk, akik a méhészcsoportot is vezetik majd. Így rajzástól nem kell tartani, mivel ez elsősorban akkor fordulhat elő, ha nincsen rendesen gondozva a méhészet. A hazai jogszabályozásnak és biztonsági előírásoknak megfelelően alakítjuk ki a városban a közösségi méhészetet, hogy senkinek ne eshessen bántódása. Mind a méhészcsoport, mind a múzeumlátogatók számára megfelelő védőfelszerelést biztosítunk, így a méhektől, méhcsípéstől nem kell félni.

– Mi a feltétele annak, hogy valaki beszálljon a buliba, és urbánus méhész legyen? 

– A vegyes méhészcsoport július 3-án indul és június 20-ig lehet csatlakozni! Nem kell mást tenni, mint írni egy emailt a meheszcsoport@gmail.com címre, pár mondatos motivációval. Előzetes tapasztalat nem szükséges a csatlakozáshoz, mindenki számára nyitott a képzés. A kezdeményezés részleteiről június 5-én szerdán 19 órától a Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltatóban (Bp VII. ker, Klauzál tér 14.) tudhatnak meg többet az érdeklődők, itt bemutatkozó beszélgetést szervezünk az ötletgazda finger termelői és művészeti kollektívával, illetve városi méz-kóstolást tartunk. Részletek itt: kozossegimez.tumblr.com.

Addig is pár kedvcsináló kép más városokban megvalósult urbánus méhészetekről. Too funky!

Urbánus méhészkedés New Yorkban (Fotó: brooklyngrangefarm.com)
Urbánus méhészkedés New Yorkban (Fotó: brooklyngrangefarm.com)
Torontóban (Fotó: Surreybeekeeper.co.uk/)
Torontóban (Fotó: surreybeekeeper.co.uk)
Koppenhága (Fotó: eea.europa.eu)
Koppenhágában (Fotó: eea.europa.eu)