keresés menü

A világ legészakibb street art művei? Utcai alkotások Izlandról, egy magyar fotóin

izland01

Dunajcsik Mátyás három hónapot töltött a gejzírek, szőke hajkoronák és a (számunkra) furcsa névadási szokások országában, Izlandon – és ha már így történt, jól teletárazta az Instagram-fiókját helyben készült fotókkal. Nekünk pedig szólt, hogy van egy csomó street art képe, ami meg érdekelt is minket, hiszen a jeges Grönlandtól szinte csak egy hógolyóhajításnyira található szigetről minden eszünkbe jut, csak az nem, hogy prosperáló utcaművész-kultúrával rendelkezik.

Ezt mondta a látottakról:

Reykjavíkban az ember lépten-nyomon street artba botlik. Jelen vannak persze a többi nagyvárosból jól ismert, kevésbé dekoratív tagek is itt-ott, a jellemzőbb mégis az egész tűzfalat beborító, következetesen végiggondolt és többnyire baromi jól kinéző egészfalas alkotás, a klasszikus graffitistílustól kezdve az absztrakton át a legelborultabb, képregényszerű cuccokig.

Ezeknek egyébként egy meglepően nagy részét egyetlen lány, a Kelet-Berlinben tanult, majd onnan Reykjavíkba hazatért Sara Riel festette, akivel a nyáron interjút is közölt a Reykjavík Grapevine – ezidőtájt ugyanis a Nemzeti Galériában szintén futott egy kiállítása.


Továbbá:

Persze akármilyen apró főváros is Reykjavík (nagyjából annyian laknak benne, mint Debrecenben, ami viszont Izland lakosságának kétharmada), ez is folyamatosan változik, így az itt közölt képek közül, hiába készültek most nyáron, nem egy már történelmi dokumentum.

A város közepén fekvő szétgraffitizett deszkás és közösségi központ, a Hjartagarðurinn (Szívkert) helyén például már megkezdték a bontási munkálatokat egy új hotel építését előkészítve, a Faktorý nevű legendás szórakozóhely pedig szintén augusztus közepén zárt be, pedig ott voltak a városban a legjobb koncertek éveken keresztül, az emeleti klubhelyiség színpadán pedig a Retro Stefsontól egy csomó feltörekvő zenekaron át az Agent Frescóig mindenki megfordult.

Végül pedig képek, még, best of Iceland:
Egyéb instagramjairól kiderülnek egyéb dolgok is egyébként, például hogy squatok ott is vannak, nem nagyon eltérő problémákkal és gondolatokkal, mint más európai nagyvárosokban, de látott elveszett macskának nyomtatott színes igazolványképet, és hogy a színturbulenciát a házfalakon és akár az ablakokon is szívesen részesítik előnyben. Irány Reykjavík, most épp csak két fok van!