keresés menü

Itt a Google street art múzeuma, tessék befáradni!

Már majdnem elkezdtem haragudni a Google-re, amikor sorban jöttek a nem kívánt álláshirdetések azután, hogy feltöltöttem egy régi “CV” elnevezésű dokumentumot a tárhelyemre – gondolván, mégse a winchestert nyomja. Majd nem sokkal ezután megláttam a világ házfalaira elhelyezett műalkotásokat összegyűjtő Google Street Art Projektet, ekkor már csak legyintettem a korábbi kellemetlenségemre. Vigyétek az adataim, használjátok, amire akarjátok, amíg ilyen király dolgokat hoztok össze cserébe!

középam

A projekt tulajdonképpen a Street View és a világ múzeumaiba online bejárást biztosító Google Art Projekt egyesítése, a kettő közül eddig hiányzó láncszem pótlása. Indítéka pedig az volt, hogy míg a múzeumokban lévő műalkotások biztonságban vannak, addig az utcai alkotások ki vannak téve az idő vasfogának, az égiek romboló szeszélyének, és akkor még a vandalizmus és a művészi kiegészítés határán tevékenykedő szerzetekről nem is beszéltünk. Tehát szükség van ezeknek az összegyűjtésére és folyamatos dokumentálására. Ennek megfelelően a bontás előtt kegyetlenül fehérre mázolt New York-i graffitimekkáról, a Pointz 5-ról is vannak korabeli képek.

Bizonyos esetekben a Street View-funkció is beindítható. A kilencemeletes Tour Paris 13 bejárásához szükséges is ez, amint azt az alábbi screenshot is mutatja:

paris view

A Google Street Projekt első verziója 5000-nél is több utcai műalkotás fotójával indul. Ezeket főleg kurátorok és művészek ajánlották, a legtöbbnek ismert, ha csak nem elismert alkotója van. A felület ezért lehetőséget biztosít arra is, hogy a helyszínek mellett az egyes művészekre keressünk rá. Emellett azonban lehetősége van bárkinek beküldeni olyan alkotásokat, amiket ő jónak talál, ezeket is feldolgozzák. A már így is óriási galéria ugyanis folyamatosan bővülni fog, és nem lennék meglepve, ha hamar be is érné a 70.000 megtekinthető műalkotásnál járó Art Projektet.

A nagyobb nevek közül már most megtalálhatóak Vhils falomladozásból kialakított portréi. Ez például Lisszabonból:

vhils, untitled, lisszabon, 2011

De itt van Lisszabon látképet még erőteljesebben meghatározó Os Gemeos gigantikus alkotása is:

os gemeos, 2010, lisszabon

Martin Ron Buenos Airesban szabadulhatott rá ezekre a tűzfalakra:

Untitled

A szegénynegyedek lelkiismerete, JR is szerepel több munkájával. Ez az eddigi egyetlen Közép-Afrikai alkotás Kenyából:

jr, kenya,

Magyarország sajnos még nem került fel a Google Street Art térképre, de a lengyel példa mutatja, hogy nem lehetetlen ez:

Untitled by Etam Cru, Lodz, Poland, 2013, Urban Forms Gallery

Ez az Etam Cru munkája volt Lodzból, ami akkora graffiti-nagyhatalom, hogy rögtön jöjjön INTI-től egy szintén ottani, nem kevésbé merész darab:

I believe in goats by INTI, Lodz, Poland, 2013

Végül pedig a két kedvencem, legalábbis azok közül, amiket megtaláltam. Az M-City középkori művészeket idézően aprólékos munkája Gdanskból:

m-city, gdansk

És az, amivel a tunéziai graffitisek pedig bebizonyítják, hogy a street arthoz igazából utca se kell, csak megfelelő hozzáállás:

el seed, tunézia, 2013

A képeket a Street Art Projekt oldaláról csíptük le.