keresés menü

BRÉKING: Áprilisban visszatér a bringaemelés Budapestre

Urbnplyr: – Nem úgy volt, hogy a Critical Mass elérte célját, ezért nem kell már több belőle? Vagy ez nem CM? Akkor micsoda?

Halász Áron: – A CM elérte azt a célját, hogy Budapesten népszerű lett a biciklizés. Amikor az egész elindult 2004-ben, akkor alig pár futár és a haverjaik bringáztak, ma pedig már a legkülönbözőbb embereket látod biciklin. Érted, a kiskörúti számláló alatt évente több mint félmillióan tekernek el egy évben egy irányba, hét-nyolc éve meg még köszöngettek egymásnak a biciklisek. Viszont amióta tavalyelőtt megszűnt a CM, szinte senki nem mondta, hogy ez így oké, az emberek 99 százaláka hiányolta. És akkor azt gondoltuk, miért ne lehetne egy nagy biciklis örömünnep tavasszal Budapesten, ha már a Rózsadombtól Los Angeles-ig bólogatnak rá, hogy igen, a magyarok nagyon ott vannak a biciklizésben.

UP: – És már gründoltatok is egy Facebook oldalt rá I Bike Budapest névvel. Akkor ez ilyen szeretleknewyorkos öntudatépítő buli lesz?

HÁ: – Olyasmi. Mondjuk úgy, hogy ez mindenkiről szól, aki Pesten bringázik. A CM amúgy is elvesztette a kritikus voltát az utolsó években, és inkább átment ilyen fiesztába. Na, ezt pont olyanra szeretnénk, mint a legjobb fiesztás kritikálmasszok voltak.

Áron, jelenlegi I Bike BP-szervező, Sinya, korábbi CM-szervező

UP: – Akkor tehát ez egy szlogenektől megfosztott, nem a főváros vezetésére hatni próbáló tömegpropaganda lenne, hanem egy tét nélküli örömünnep?

HÁ: – Azért egy nagy bringás tömegnek tuti van valamilyen hatása a politikusokra is. Ráadásul olyan tömegnek, ami a legsokszínűbb szokott lenni magyar viszonylatban.

UP: – Na de nem féltek attól, hogy ezzel az egyik korábbi fő mozgatórugót, a nyeregforradalmár attitűdöt herélitek ki? Vagy ilyenről már idejétmúlt beszélni, mert amit a bringásfutárok eleinte elkezdtek (az egész Critical Mass ebből a maga módján férfiasan harcos szubkultúrából szökkent szárba a kétezres évek elején – a szerk.), azt ma már a tömegek a jelenlétükkel reprezentálják?

HÁ: – Egyrészt reprezentálják, másrészt egy tavaszi fieszta nem jelenti azt, hogy ha valami nagy ordenáréságra készülne a város, akkor a Kerékpárosklub ne szervezne valamit az ügyben. És hátra van még egy csomó minden, amivel adósok: a Bubi indulására beígért bringasávok kábé kétharmada még sehol nincs, a hidak nagyon nehezen járhatóak át, a külvárosból nehéz bejutni a belvárosba, a Nagykörút sem egy Amszterdam…

Városliget, nagyrét, évekkel ezelőtti CM

UP: – Hogy állnak az előkészületek? Április eléggé a nyakunkon van.

HÁ: – A szervezése úgy lesz, mint a CM-eknek. Lesz egy rendezői gyűlés, ahol több száz plakátot és matricát osztunk ki a tettvágytól fűtött embereknek, hogy vigyék a felvonulást oda, ahol még nem tudnak róla. Aztán elkezdünk rendezőket toborozni, ahhoz, hogy jól menjen az egész esemény, 300 ember kell majd. Ők lesznek, akik biztosítják a menetet, átengedik a tömegközlekedést nagyobb csomópontokon, a gyalogosokat a zebrán és a nagy kereszteződésben az autókat is. De indítunk egy Tumblr-t, lesz rendes honlap is, meg Instagram.

Az április 25-ei eseményt előmelegítő Facebook-oldal viszont már most teccikelhető.

Tűz tartalom 🔥