keresés menü

Az ilyen robotizált kertek lehetnek a jövő a városi kertészei

Az Interactive Architecture Lab két koponyája, William Victor Camilleri és Danilo Sampaio a Bartlett School Of Architecture közreműködésével egy egész bizarr robotkerttel álltak elő. A Hortum Machina B névre hallgató valami egyszerre technológiai kutatás, műalkotás és építészeti törekvés.

Tulajdonképpen egy nagy fémvázas gömbbe telepítettek egy 12 kertpanelből álló magot jellegzetesen angol növényekkel, napelemmel és víztartályokkal.

hortum-machina-b-the-interactive-architecture-lab-designboom-011

Mint tudvalévő, a növényeknek nincs olyan idegrendszere, mint az állatoknak vagy az embereknek, de a kutatók az elektro-kémiai folyamataikra alapozva kialakítottak valamiféle primitív intelligenciát, amivel ez a növényrobot érzékelni tudja a környezetét, és ehhez képest a gömbön belül tudja mozgatni a paneljeit, illetve gurulni is képes olyan helyekre, ahol aktuálisan jobbak a körülmények.

A tervezők szerint a jövőben a mesterséges intelligenciák segítségével,  – ahogy az önmagukat vezető autók, úgy – a növények is a társadalmunk részévé válhatnak. Ennek a talán nem is olyan távoli jövőnek a spekulációja a Hortum Machina B nevű cyber-kertész. Így nézegessétek!

hortum-machina-b-the-interactive-architecture-lab-designboom-08

(via)