keresés menü

Hogyan lett egy kenyai nyomornegyedből görkoris fellegvár?

nairobi-skates-main-5807

Az ENSZ Habitat szervezet és a kenyai kormány 2008-ban találta ki, hogy egy korszerűsítési projekt keretén belül új utat építenek Nairobinak a Korogocho nevű nyomornegyedében. Ez azért is volt fura, mert a környéken meglehetősen kevesen rendelkeznek autóval, közben meg sok másra nagyobb szükség lett volna.

Pont, pont pont.

Néhány évvel később Joseph Kuria és Daniel Onyango a helyi, Hoperaisers nevű civil szervezet tagjaiszerettek volna valami sportolási lehetőséget kitalálni a helyi fiataloknak, ahelyett, hogy a szeméttelepen guberáljanak, vagy hozzácsapódjanak valami helyi bűnbandához.

0n1a5973

Mivel közösségi terek nem igen léteznek a sűrűn lakott negyedben, ahol focizni lehetne, így a nem csak a környéken, hanem egész Kenyában ritkaságszámba menő útszakasz lett a kiindulópont. Azóta pedig több, mint 40 gyerek gurul rendszeresen szedett-vedett felszereléssel Korogocho utcáin.

És még az is jó lett nekik, hogy néhány száguldozó barom miatt időközben fekvőrendőrökkel kellett lassítani az indokolatlan útszakaszt. Így legalább ugrani is megtanultak a görkorival. Ugyan a srácok edzői, Kuria és Onyango is mindössze YouTube-ról tanulták, amit tudnak, mára többen is a nemzeti csapat tagjai lettek.

(via qz)