keresés menü

Hívd át bulizni a szomszédod, ő pedig legközelebb ad kölcsön létrát!

“Alattam laknak a nagyszüleim, mellettem meg a keresztanyukám, akiktől elég gyakran kérek apró szívességeket” – kezdte Dávid a válaszát, arra kérdésünkre, hogy mi inspirálta a Miutcánk.hu-t. “Azon gondolkoztam, hogy ha nem élnének körülöttem, akkor a mindennapi kis problémákat hogyan tudnám megoldani gyorsan és egyszerűen. Rá kellett döbbennem, hogy 15 év alatt nem alakult ki semmilyen kapcsolatom a környékemen élőkkel.”

“Ekkor gondoltam arra, hogy tök jó lenne egy olyan platform, ahol csak azokat látom és csak azokkal tudok kommunikálni, akik a közelemben élnek.”

A másik motiváló tapasztalata pedig az volt, hogy tavaly nyáron volt szerencséje részt venni az árvízi munkálatokban, toborzott csapatot is és nagyon jó érzés volt kimenni segíteni. “Megtapasztaltam, hogy milyen klassz dolog, ha összefognak az emberek. Feltettem a kérdést, hogy miért nem tudunk így élni az év minden napján? Miért kell mindig egy katasztrófa, hogy összefogjunk?”

A kezdeti ötlet hamarosan egy átlátható koncepciót kapott, amely szerint a Miutcánk.hu feladata két fontos problémának a megoldása lesz. Egyrészt feloldani az emberek közti zárkózottságot, a könnyebb kezdeményezési lehetőséget biztosító online kommunikáción keresztül újraépíteni a régi típusú szomszédi viszonyokat. A másik fontos megoldandó gyakorlati probléma pedig a mindennapi pazarlásunk csökkentése lett. Erre Dávid két elgondolkodtató adattal világított rá:

  • Egy átlagos utcában 50 autó parkol, ami 200 férőhelyet jelent, de ebből csupán 75 van felhasználva.
  • Egy átlagos utcában 40 fúrógép van, 1 család 1 fúrógépet átlagosan 10 percig használ.

A Miutcánk.hu missziója így egy olyan élhető, modern lakóközösség kialakítása, amelyben az emberi kapcsolatok és a praktikus előnyök egymást támogatják.

Tehát ha én például valakinek az utcában felajánlom elvitelre a feleslegessé vált matracomat, akkor az illető legközelebb lehet, hogy következő hétvégén áthív a kerti partyjára, ha pedig szimpla jófejségből áthívom bulizni a szomszédot, akkor ő legközelebb szívesen kölcsönadja a létráját, ha mázolni kell a plafont.

Végül soron a barátokkal is így megy; a funkciótlan jófejség fonódik össze a praktikus előnyökkel.

Na, de hogy is néz ki a Miutcánk.hu? Röviden leírva: nagyon egyszerűen. Egy gyors nevet, címet és email-címet igénylő regisztráció, valamint a hobbijaink és a szaktudásunk megadása után a platform gyorsan összegyűjti azokat az embereket, akik hozzávetőlegesen az egy kilométeres körzetedben vannak. Ezután két irányban indulhatunk el. Van egy virtuális faliújság, ahova több témában posztolhatunk felajánlásokat, lehetőségeket vagy kéréseket:

  • apró
  • szívesség
  • program
  • sport
  • szakember
  • lelőhely

10347167_322199794614313_1729967807967013775_n

A jozsós részen, ahol én néztem, túl sok poszt nem volt, de több esettel is találkoztam, amikor valaki szerzett létrát, spanyoltanárt vagy társat sportoláshoz. A másik opció pedig az, hogy keresztnév vagy becenév alapján (emailcím és pontos cím nem látszanak az oldalon) böngészhetünk is a szomszédaink között és nekik is írhatunk privát üzenetet, ha az adatlap alapján valami közös pontot találunk velük.

Dávidtól megkérdeztük azt is, hogy számára mit jelentene az, hogy sikeresen működik a Miutcánk.hu. Kezdetben úgy gondolta, hogy már az siker lenne, ha egy közösség esetében működne az oldal. A béta-verzió kezdeti sikerei után azonban már inkább az jelentené számára a sikerességet, ha a Miutcánk.hu komplett társadalmi változást tudna elérni az országban, ha az emberek újra nyitnának egymás felé, bizalomban és környezettudatosan élnének, segítve egymást.

(Képeink egyik másik remek kezdeményezés, a Budapest 100 idején készültek.)