keresés menü

A magyar menekültek befogadásának emlékére készített installációt Kanadában a Hello Wood

ttt_hegyesi_soraya

A kreatív kültéri installációkban utazó magyar Hello Wood az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára készített egy installációt Kanadában, ami a szabadságharc hőseire és 37565 magyar ember emigrációjára emlékezik.

Az Időalagút névre hallgató, a Hello Wood hagyományait követve fából készült alkotás a hatvan évvel ezelőtti eseményektől vezet el napjainkig. Az Ontarió-tó partján felépült installáció egy olyan áttört alagutat formáz, amelynek egyik bejárata a forradalmi magyar zászló, másik vége pedig Kanada nemzeti szimbóluma, a juharlevél.

ttt2_hegyesi_soraya

Az Időalagút ráadásul éppen annyi darabból áll, ahány magyar érkezett anno Kanadába, tehát egészen pontosan 37565 elem adja ki az alagútat.

IMG_2464

A készítők azt várják az installációtól, hogy ez nem csak a helyi magyarok számára lesz fontos, hanem a kanadaiakat is bevezeti a magyar történelemnek abba a szakaszába, aminek végül – mint befogadók – ők is részesei lettek.

IMG_2480

Egyébként 2010-ben a kanadai kormány a magyar emigránsok befogadását hivatalosan is – hoppá – a kanadai történelem kiemelten fontos eseményévé és nemzeti örökségévé nyilvánította.

(Fotók: Szinnay Gergely, Hegyesi Soraya)