keresés menü

Hé, drónok! Nem vehetitek el a nagyvárosi népművészek, a graffitisek munkáját!

A helyzet a következő: már eddig is voltak többé-kevésbé, de inkább kevésbé sikeres falra festős próbálkozások a múlt év egyik leggyakoribb karácsonyi ajándékával, a távirányítású drónnal.

Kevésbé sikeresek azért, mert hát a drón egyelőre nem egy precíziós eszköz, legalábbis nem erre a célra. Imbolyog, lassan reagál, megfújja a szél, nem lehet vele ügyesen centizgetni – még. Ne felejtsük, a lovaskocsik nyomvonalán is már elektromos négykerekűek csapatják, amik akár magukat is elvezetik. És egyáltalán nem elrugaszkodott ötlet elképzelni egy kisebb drónrajt, ami jól összekoordinálva a gyakorlatba ültet át egy addig csak papíron létező tervrajzot.

Azaz hoppá, nem is kell annyira képzelegni, hát a februári Super Bowl félidejében Lady Gaga mögött már egy drónrajjal rajzolták meg az amerikai zászlót!

A Carlo Ratti Associati innovatív dizájnvállalat ráadásul már rajta is van az ügyön: a Paint By Drone egy quadkoptereken alapuló rendszer, aminek mindegyik tagját festékkannával szerelik fel, és CMYK színrendszerben képesek előállítani nagyobb felületű dizájnokat, miközben real time-ban lehet a pozíciójukat követni.

Idén két installációt is készül ezzel a módszerrel felfújni a cég, egyet Berlinben, egyet meg az olaszországi Turinban, ráadásul egy olyan csavart is beledolgoznak a sztoriba, hogy a szemlélődők egy app segítségével ott helyben bele is nyúlhatnak az akcióba, csak kinéznek egy pontot a lefedendő felületen, és mondjuk már oda is pirosoznak egyet. Vagy rajzolnak bármit. Az ötletgazda Carlo Ratti szerint

ezt akár el is nevezhetnénk figitál graffitinek.

Szerintünk meg nem kell feltétlenül új szavakat szülni a fizikai jelenlét és a digitális technológia összeboronálására, ha azok kapásból ilyen hülyén hangzanak.

Mindenesetre izgalmas lesz látni a zümmügő robotdenevéreket fujcizni, meg majd azt is, amikor a rendőrök hajigálják rájuk a gumibotjaikat. Vagy küldik rájuk a saját, szirénázós elfogódrónjaikat?

Így vagy úgy, csak hogy a címhez is visszakanyarodjunk, a street artot természetesen ez aligha fogja veszélyeztetni, hiszen az továbbra is a szoros ember-utca szimbiózisra épül, egyszerűen nem tudunk elképzelni olyan graffitist, aki lecserélné a száj elé húzott kendőt és az akció adrenalindurrantó izgalmát egy ilyen langyosvizes alternatívára, amikor a lábát az erkélye szélére felbaszva, sörikét szürcsölve egy tabletre rajzolgat, miközben a drónja száz méterrel arrébb elvégzi a piszkos munkát.

(via New Atlas)