keresés menü

Pár utca tíz hétre megszabadult az autóktól, a képek alapján megérte

A korábbi forgalmi sávra műfüves szőnyeg került, az emberek kint piknikeztek. A felnőttek sörözgettek, a gyerekek játszottak. És még pop-up bárok is nyíltak.

A Living Street nevű projekt gyökerei három évvel ezelőttre nyúlnak vissza. Ekkor egy felmérés keretén belül megkérdezték a helyi lakosokat, hogy miként képzelik el a város fenntartható jövőjét. Nagyjából ez volt a lényeg:

  • Autómentes zónák a központi parkok környékén
  • Gyors bringasávokkal
  • És beszélgető emberekkel az utcákon.

A projektet forszírozó Lab Of Troy nevű kreatív irodától Dries Gysels és Pieter Deschamps úgy nyilatkoztak a FastCoExistnek, hogy a legelejétől fogva tisztában voltak vele, hogy ez egy lassú folyamat. És már annak nagyon örülnek, hogy most el tudták kezdeni a kísérletezést egy átmeneti időszakkal.

A projektben résztvevő utcák egyébként egy kis park környékén találhatóak, ezzel a nyári autómentes akcióval pedig egy kvázi nagy parkká állt össze a környék. A lakók többet találkoztak, többet beszélgettek, együtt vacsoráztak és hasonlók.

Kicsit olyan volt, mint egy végtelen buli. Néha volt gond az éjszakába nyúló beszélgetésekkel, ahogy az utcából focipályát csináló gyerekek zajával is, de ezek összességében kezelhető helyzetnek bizonyultak.

Pontos eredményekről még nem tudtak beszámolni, de az a tapasztalatuk, hogy sokan elég távolra vitték az autójukat, és jól elvoltak nélküle. Noha mások meg a közelben parkoltak és használták is. Azonban bármilyen adatnál sokkal jobban beszélnek a képek:

(A témát átemelő szerzőnk óriási Forma-1-rajongó, és egyébként szereti a benzingőz illatát.)