keresés menü

Megérkezett a tél, és mi a legforróbb benne? Szaunázni a Gárdonyi tér közepén, aztán kiszaladni félpucéran

Félmeztelenek vagyunk, egy szál fürdőgatyában gőzölgünk a gyepen, miközben elhúz előttünk a 49-es villamos, rajta dülledő tekintetekkel.

Ha valaki ezt a jelenetet felvázolja nekem pár nappal korábban, mármint hogy nem a kíváncsi szemek gazdája leszek én, hanem a történet másik végén fogok csupasz felsőtesttel sörözgetni a nulla fokban (egy napágyon, decemberben), biztosan enyhe lehülyézést foganatosítottam volna az illetővel szemben. Aztán mégis ott álltunk – miután kijöttünk a 85 fokból. Egy mobilszaunából.

De mielőtt összefoglalnám, milyen érzés ez, dobódjon fel a kérdés: miért éppen itt, miért éppen most?

Azért, mert a Bevásárló és Tematikus Utcák kezdeményezésére idén létrejött a SlowXmas projekt: a főváros tematikus utcái összefogtak, hogy a karácsonyi rohanás helyett “rámutassanak az Advent igazi jelentésére. Arra szeretnék ösztönözni a járókelőket, hogy lassuljanak le, töltsék stresszmentesen ezt az időszakot, a pörgést pedig cseréljék élményekre, művészetre és feltöltődésre. Éppen ezért a programok között helyet kapott egy mobil szauna is a Bartók Béla úton.”

És akkor összefoglalnám, milyen érzés ez: másnapossággyilkos, értágító, kurvajó.

Én masszív alvásdeficittel érkeztem ide, ebbe az apró utánfutós lakókocsiban kialakított, öltözővel és zuhannyal is ellátott (!) szaunába – amiről a tulaja, Tóth Gergő még azt is elmondta, hogy tavaly a finn nagykövetség közelében táboroztak le meghívásra, és a szaunázás ősi népe mély elismeréssel adózott a kialakításáért -, ami egyébként

igazi fatüzelésű kályhával üzemel, annál pedig nincs szórakoztatóbb, mint egy szál szintesemmiben nézni, ahogyan az utca népe cidrizik odakint.

Szóval nem voltam jól, de aztán annyira rendberakódtam attól, hogy a szaunázást negyed óránként elhagytuk egy kis rövid ácsorgásra a kinti hidegben, hogy nem sokkal később már úgy rendeltem ki a marharagut a szemközti Kelet Kávézóban, mintha csak most ébredtem volna fél napnyi alvás után, tíz farkas éhségével.

És a jó hír: még mindig lehet regisztrálni, Gergő pedig azt mondja, ha igény van rá, akár marad vasárnapra is. Teremtsetek igényt neki!

UPDATE: a movilszauna marad erre a hétre is, december 22-ig! Akkor gyújtanak be, ha van foglalás. Szóval foglaljatok.

Bővebben a belassulásról:

Milyen a slow mozgalom elvei szerint élni? Kipróbáltuk egy napig