keresés menü

Földalatti utcák nyílhatnak Londonban

A Gensler ötlete két praktikus dolgot kapcsolt össze. Egyrészt ugye egyre zsúfoltabb a városi élet Londonban, másrészt pedig vannak olyan metróvonalak, amelyek a feleslegessé válásuk óta üresen panganak az embertömegek alatt néhány méterrel.

Ha minden jól alakul, akkor a Greenpark és a Holborn szpotok lennének összekötve Aldwych érintésével. Így egy 2,4 kilométeres bringa- és gyalogosút létesülhetne a föld alatt.

Az Under Line projekt azonban nem merülne ki ennyiben, ugyanis a tervek szerint nyilhatnának lent üzletek, lenne az utcazenészek számára hely biztosítva. Illetve olyan zöld újdonságok is bevezetésre kerülnének, mint a PaveGen által kifejlesztett mozgásenergiát összegyűjtő padló. Eszerint a világítás a bringások és a gyalogosok mozgásából lenne biztosítva.

Még hátravannak a megvalósíthatósági tervek, illetve először csak egy rövidebb szakaszon, Holborn és Aldwych között szándékoznak kipróbálni, hogy mennyire biztonságos, élhető és gazdaságos. Azonban, ha jól működik, akkor akár más zsúfolt városoknak is példát adhat.

Én amúgy nemrég Antwerpenben sétáltam át egy iszonyú hosszú, kietlen alagúton a folyó alatt. Maradjunk annyiban, hogy inkább érdekes volt, semmint felvillanyzó. Viszont azt is hozzá kell tenni, hogy rajtunk kívül szinte csak kerékpárosok voltak, akiknek már egészen hasznos lehet, hogy biztonságosan és gyorsan át tudnak szelni egy ekkora szakaszt.