keresés menü

Ez a mobilapp megjutalmazza azt, aki autó helyett biciklizik, gyalogol vagy tömegközlekedik

Egyelőre csak Miamiban indult el a Velocia nevű alkalmazás, de az máris látszik, hogy szükség lenne erre, vagy valami hasonlóra mindenhol. Akár Budapesten is.

Az app ötletgazdái széleskörű együttműködést építettek ki helyi alternatív közlekedési szolgáltatókkal, mint az ottani békávé, a Bolt elektromos rollerei, a Citi Bike nevű közbringa, a Getaround nevű autó-sharing vagy a SwiftSeat telekocsi-rendszere. Az ezeket használó júzerek összekapcsolódhatnak a Velociával, ami így monitorozza, ki mit használt közlekedésre, és

egy kreditrendszer keretein belül ajándékokat oszt azért, ha valaki nem a saját guruló benzinokádójába ült be aznap.

Ráadásul annyira játékosan néz ki az egész, hogy tényleges játéknak is felfogható az egész – környezetvédelmi játéknak, ha úgy tetszik:

Az ember “velókat” kap a nem autós közlekedéseiért, amiket aztán további hasonló dolgokra válthat be, például Uber vócserre, kedvezményes promókódokra, vagy mondjuk fél órányi ingyen közbringázásra. Winterstein, az app kigondolója külön hangsúlyozza, hogy “itt nem Starbucks kávét vagy Amazonos ajándékkártyát kapsz, tényleg arra fókuszálunk, hogy körbeérjen ez a történet, és arra buzdítson mindenkit, hogy szálljon ki a kocsijából.”

De még azért is jár veló, ha valaki egy héten nyolc kilométert legyalogol.

Winterstein tisztában van persze azzal, hogy az app nem lesz a fecske, ami egyik napról a másikra csinál nyarat, és holnapra mindenki sufniba vágja az autóját, de ahogy Miami belvárosa az Egyesült Államok 12. legrosszabb dugózónájának számít, ahol a forgalom évente 4 milliárd dollárjába kerül a nemzetnek – és nincs olyan ember, akinek ez tetszene. Ez az app lehet az egyik első lépés a gyökeres változtatás felé.

További forradalmi megfejtés Amerikából:

(Nyitókép: Monika Skolimowska / Getty Images)