keresés menü

Európa legjobb piaca a vásárcsarnok a CNN Travel szerint, és nem hazudnak

Mindig is biztos voltam benne, hogy a budapesti Nagycsarnok nemhogy a város, de a világ egyik legjobb piaca. Nemcsak azért, mert a Pecz Samu tervei alapján 1897-ben épült, Zsolnay-tetőcserepes csarnokhoz foghatót keresve se találni, de azért is, mert hatalmas a kínálat, és a turisták miatt elterjedt tévhittel szemben minden itt a legolcsóbb.

vasarcsarnok

Ezt a meggyőződést alátámasztotta most a CNN Travel, hiszen valamennyi európai piac között az első helyen ajánlja a Duna partján fekvő, gyönyörű és minden tekintetben szuper Nagycsarnokot! Külön öröm, hogy az olyan piacokat is megelőzte, mint a barcelonai vagy az isztambuli, ahol – valljuk be – a hal- és gyümölcskínálat láttán valószínűleg minden magyar ember legszívesebben tüstént odaköltözne. CNN-ék egyébként nem csak a csarnok kialakítása előtt hajtanak fejet, de rajonganak kicsit a sonka-kolbász-szalámiválaszték láttán, említik a “helyben nagyon tisztelt” lángost, és azt mondják a turistának, hogy ha csak egy dolgot vihet haza, akkor az egy pakettnyi füstölt paprika legyen.

Rendkívüli finomságok terén valóban nem vallunk szégyent. Napi piaclátogatóként még mindig nehezemre esik türtőztetni magam, amikor elmegyek a „magos” mellett, amit egy kedves házaspár vezet, és ahol a városban a legjobb áron lehet kimérve venni a jobbnál jobb aszalt gyümölcsöket, olajos magvakat, édességeket és mindenféle szárazárut.

Fűszernövényből és – ha telik rá – egzotikus gyümölcsből sehol sem találunk szebbet és jobbat, mint a Duna-felőli soron Bandinál, aki még a napunkat is garantáltan feldobja.

Camera 360

A bejárattal szembeni sajtosról már biztos mindenki hallott legendákat, hiszen potom áron adják a legjobb magyar és az ínyenc francia meg holland sajtokat, a közeli lejáratú filléres, de kiváló termékek akcióiról nem is beszélve. Igaz, hogy az eladókat bunkóság alapján válogatták össze, de ez még a legérzékenyebb lelkű vásárlókat se tántorítja el a visszatéréstől.

Camera 360

Házi túrót, juhtúrót, gomolyát és tejet a sváb tej diszkontban kell venni, sokkal jobbat és negyedannyiért, mint bárhol máshol.

Camera 360

És ne feledkezzünk meg a piac testéből fizikailag már kivált, ámde metafizikailag még mindig hozzá tartozó Pipa-Körút sarki ázsiai boltról sem. Az árak – leszámítva a gigantikus fűszerkínálatot – okozhatnak ugyan szívszélhűdést, de az ember úgysem főz minden nap autentikus ázsiai ételt, és ilyen minőségű alapanyagokhoz máshol biztosan nem jut hozzá!

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥