keresés menü

Egy mérnök-graffitis megoldotta a fedél nélküliek lakhatását Marseille-ben

A hajléktalanság egyre nagyobb problémát okoz világszerte, így nem csoda, hogy Stéphane Malka-t is gondolkodóba ejtette. A mérnök, aki civilben graffitis, olyan húzással rukkolt elő, ami egyszerre megoldja, és lélegző hirdetőtáblaként hívja fel a figyelmet az égető problémára. Erről van itt szó:

3023041-slide-akamp47-15

Hogy mi ez? Közterületen felhúzott, polcként elrendezett függőleges sátrak, amik fél-legális megoldást nyújtanak a város rászorulóinak. Az egy kivétellel kétszemélyes sátortábor az A-kamp47 fedőnevet viseli, ami a rendeltetésen kívül a férőhelyek számára, és a városban dúló fegyveres drogháborúra is utal egyben.

A kamuflázs mintázatú instant-hotel, ami inkább hasonlít egy absztrakt tojástartóra, a nemrég elfogadott francia törvényre reflektál, ami ezentúl engedélyezi a lakók kilakoltatását télvíz idején is. Stephane-nak köszönhetően az átmeneti pénzügyi válságban szenvedőek sem kerülnek utcára a leghidegebb hónapokban. És hogy hogyan lehet elhelyezkedni a 90 fokban elforgatott sátrakban? Szemléltető ábra:

3023041-slide-akamp47-000

“A hajléktalanság nagyon fontos probléma, de ami történt, az paródia. Az alacsony jövedelemmel rendelkezők, de akár az alsó középosztálybeliek se mindig képesek megfizetni, hogy belvárosi lakásokban lakjanak Párizsban” – mondja Stéphane. “Ez a jelenleg közismert lakhatási rendszer kudarca.”

A dolog érdekessége, hogy amikor visszalátogatott a művéhez, a tervező nem helyieket talált benne: a sátrak tele voltak fiatal hátizsákos világutazókkal, akik jól öltözött csövesként hipszterkedtek a búvóhelyekben. Ettől függetlenül a problémamegoldó művész reméli, hogy alkotása megihleti az építészeket és olyan közösségközpontú projekteket fognak tervezni, amelyek megoldást teremtenek ezekre a problémákra, a közterületek hatékonyabb kihasználásával.

3023041-slide-akamp47-00

via

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥