keresés menü

Cseh sörözők Budapesten #01 – Bohémia

bohemia

Gombamód megszaporodtak fővárosunkban a cseh sörözők az utóbbi időben, úgyhogy gondoltuk, menjünk csak szépen végig a legjobbakon. 

Úgy november környékén volt, hogy haverom invitálására megnéztük a Bohémiát. A szkeptikusság szikrája nélkül vágtam neki az éjszakának, valahogy éreztem, hogy ha cseh házi sörökről van szó, egyszerűen lehetetlen lesz mellélőni. Így is volt: a szóban forgó hely kisebb sörfőzdék és független üzemek termékeinek igen szép skáláját kínálja. Aznap este sikerült is végiginnunk úgy hatféle finomságot: a klasszikus, aranyszínű és barna sörökön kívül kipróbáltunk lime-os, gyömbéres, illetve mézes sört is.

Jó mézest eddig csak Prágában ittam – most végre a lakásomtól öt percnyi sétára is tudok. A söröző (ami neve alapján nem összekeverendő a Liszt Ferenc téri puccparádés étteremmel, csak azért mondjuk, nehogy tévútra vigyen a Foursquare – a szerk.) a Rákóczi tér piaccsarnokának jobb oldalánál található, szaporítva ezzel a nyolcadik kerület új, felfutóban lévő helyeinek számát. Hogy miért is fontos ez? Mert a Józsefváros köztudottan Budapest legalulértékeltebb és sokak számára legkerülendőbb környéke. Mindenesetre ha guide-kodhatnék a kerületben és választanom kellene, melyik hellyel is illene kezdeni a körúton túli vidék megismerését, habozás nélkül a Bohémiát mondanám.

IMG_0699

Néhány alkalom után ráleltem a mézes sör melletti másik nagy kedvencre is. A Pardubicky Taxis Speciál egy erős, hat százalékos alkoholtartalmú, igen zamatos, pilsneri karakterű finomság. A Taxis mellett természetesen még megannyi sört végigpróbálhatunk, ráadásul igencsak kedvező, négy és hatszáz forint közötti árkategóriában. További nagy pozitívuma a Bohémiának, hogy a sörkorcsolyákban is próbál igencsak autentikus maradni: hatszázötven forint körüli áron szafaládét, cseh sajtokat és göngyölt heringet is fogyaszthatunk, ahogy kell, jó nagy rakás káposztával és fehér kenyérrel.

IMG_0702

A söröző tehát gyakorlatilag egy teleport bármely cseh város bármely kocsmájába. Egyszerű fabútorok, falépcsővel és fa lambériával, kellemes sörillattal, nameg Svejkkel, aki illusztráció formájában minden asztalnál ott figyel. A Bohémiát bátran említhetjük az utóbbi idők egyik legjobb találataként.