keresés menü

Egy app, amin keresztül a barátaid virtuálisan hazakísérhetnek, ha zűrös környéken kell menned

A Michigan University néhány diákja úgy gondolta, hogy az egyik biztonsági applikáció sem nyújtja azt az érzetet, amit a kézenfekvő lehetőségek szerint akár megadhatnának. Főleg ezeket kifogásolták:

  • azért nem használják őket az emberek, mert nem peer-to-peer alapú, tehát a felhasználok közti közvetlen kapcsolaton alapulnak
  • nem interaktívak
  • és úgy egyszerűen nem nyújtják azt a biztonságérzetet, amire az embernek szüksége van

A problémát szerencsére nem problémázás, hanem gondolkodás és megoldás követte, ennek köszönhetően androidos telókra és iPhone-okra mára bárki letöltheti a Companion nevű hazakísérős appot.

3051160-inline-i-1-this-companion-app-lets-a-friend-virtually-walk-you-home-at-night

Az egész művelet mindössze annyiból áll, hogy a címlistánkból kiválasztunk néhány nevet, akiknek felkérést küldünk, hogy félszemmel figyeljék, hogy minden rendben van-e. Ez akkor is működik, ha náluk nincs telepítve a program, kapnak egy térképet, amin szinkronban követhetik az útunkat.

Ha pedig letérnénk erről, futásnak erdenénk, elesnénk, vagy ha csak a fülesünk húzódna ki a telóból, máris jelez. Ugyanígy mi is küldhetünk jelzést, ha bajt észlelünk. Amennyiben pedig vaklárma lenne, akkor 15 másodpercen belül offolhatjuk a riasztást.

Persze lehetnek olyan esetek, ahol ez is kevés, de mindenképpen egy biztonságosabb világ felé mutat ez az app. És hát már alapból is jobb érzés, ha nem teljesen egyedül haladunk, hanem tudjuk, hogy valaki követ minket.

A Companion missziója azonban ennyiben nem áll meg, a diákok céljai között szerepel a campusok és a lakókörnyezetek biztonságosabbá tétele. Így arra is van lehetőség, hogy megjelöljük azokat a helyeket, ahol ugyan nem történet semmi baj, de ettől mi például még nem igazán éreztük magunkat biztonságban.

A visszajelzések alapján a Companionnak még lehetnek gyerekbetegségei, valamint sok esetben még inkább amerikai, mintsem nemzetközi a becélzott piac, de ha a fejlesztők ezeket kiküszöbölik, akkor nagyon hasznos dolog lehet.

(via Fastcoexist)

Tűz tartalom 🔥