keresés menü

Ez a nagyvárosi “fa” úgy tudja tisztítani a levegőt, mint egy egész erdő

A Green City Solutions állt elő egy olyan urbánus fával, ami 275 mezei társával egyenértékűen képes tisztítani a levegőt. A CityTree rendszertanilag természetesen nem fa, hanem egy mohakultúráról van szó.

Ennek pedig az az oka, hogy egységnyi területen az összes növény közül a mohával lehet elérni a legnagyobb levélfelületet, ezzel párhuzamosan a legnagyobb levegőtisztító erőt.

A CityTree méreteit tekintve három méter széles, négy méter magas, mélységre pedig valamivel több, mint két métert foglal el. Teljesítményét tekintve pedig éves szinten 240 tonna szén-dioxidot képes eltakarítani. Mindezt úgy, hogy esővízzel táplálkozik, és a működését napelem biztosítja – ugyanis nem csak tisztít, de azt is figyeli, hogy éppen milyen a levegő és az esővíz minősége.

A Green City Solutions eddig világszerte húsz ilyen “fát” telepített, többek között Oslóban, Párizsban, Brüsszelben és Hongkongban. Borsos ára van, kábéra hétmillió forint, de úgy érezzük, hogy ez bizony egy jó beruházás lehet a világ kevésbé tehetős városai számára is.

 

(via)

Tűz tartalom 🔥