keresés menü

Bulinegyed-bréking: amíg senki nem figyelt oda, sétálóutca lett a Kazinczyből

Még valamikor július végén, csütörtök éjfél körül ütköztem bele az alábbi elképesztő látványba: hosszú kocsisor áll a Dob utcában, és azért nem képes mozdulni, mert vidám és felszabadult gyalogok a fel-felcsattanó dudaszóra teljesen érzéketlenül hömpölyögnek át egyik oldalról a másikra, a Kőleves-saroktól a Méter felé és fordítva. Zebra itt nincs, de a kritikus tömeg pillanatok alatt, intuitíve szabta át a közlekedési szabályokat úgy, ahogy az neki tetszett. Már-már forradalmi pillanatnak tűnt, pedig csak egy péntek este volt a vigalmi zónában.

A minap viszont tényleg az egészévbenfesztivál-forradalom előszobájában találtam magam, mert erre lettem figyelmes a Korábbi Nagy Élmény helyszínén:

kazinczysetaloutca

A jobb felső sarokban látható táblát kell nézni, amely a KRESZ szerint a következőt jelenti:

Gyalogos és kerékpáros övezet (zóna); a jelzőtábla olyan terület kezdetét jelzi, amelynek útjai a gyalogosok és a kerékpárosok közlekedésére szolgálnak, egyéb jármű közlekedése az övezetben tilos.

Az alatta olvasható kitétellel együtt tehát az van, hogy hétköznap este nyolctól reggel hatig, illetve egész hétvégén nem lehet gépjárművel behajtani a Kazinczy utcának erre a részére (kivéve az itt lakóknak és az áruszállítóknak). Konkrétan a Király-Dob és a Dob-Wesselényi szakaszokról van szó, a Wesselényi utáni Szimpla-vonzáskörzetre egyelőre nem sikerült ezt kiterjeszteni, de hamarosan talán az is meglesz. Gyakorlatban persze még be kell épülnie ennek a fejekbe, hiszen esti ottjártunkkor még simán kanyarogtak be az autók a Kazinczybe, nyilván megszokásból. De mostantól legalább már nem kell futva letakarodni a járdára, mert esténként az egész utca járdává válik.

Ehhez tartsuk magunkat, erre emeljük poharunkat!

Tűz tartalom 🔥