keresés menü

Budapesti Aszfaltprojekt: ezen a hétvégén a Szabadság tér a cél

Éltettük és méltattuk már egy alkalommal a BUPAP-ot, akik ugye arra vállalkoznak, hogy nem turistáknak, hanem helyieknek szervezzenek kreatív kulturális-helytörténeti sétákat Budapest belvárosában, hiszen ennek számos pontján a legtöbben csak átnyargalunk, mégis fogalom nélkül maradunk, ha valaki mondjuk rákérdez, hogy figyelj már, mi történt itt fél évszázada. Most szombaton és vasárnap, azaz június 15-én és 16-án a manapság leginkább ejtőzésre használt Szabadság tér lesz a cél, ahova rögtön három különböző tematikájú túrát is szerveznek.

Fotó: Hernádi Levente
Fotó: Hernádi Levente

Szombat délelőtt 11 órától Szoborpalimpszeszt – Trianon a Belvárosban címmel a Szabadság tér mára láthatatlanná vált történelmi múltját mutatja be a résztvevőknek Zeidler Miklós. A történész azokról a szobrokról mesél, amelyeket a két világháború között állítottak a téren Trianon emlékezetére, az érdeklődők így egyebek mellett megtudhatják, hol állt a Magyar fájdalom szobra, mi maradt a Magyar feltámadás szobrából, és hogy hol állt Harry Hill Bandholtz emlékműve az államszocializmus időszakában.

A Nyilván tartanak – Belváros című séta vasárnap délután 3-tól a belváros titkosszolgálati funkcióit betöltő épületeit térképezi fel. A sétát Tabajdi Gábor történész vezeti, akinek nemrégiben jelent meg kötete A III/III. krónikája címmel a Jaffa Kiadó gondozásában – vagyis csupa belső információk, elsőkézből, az államszocializmus időszakáról és az állambiztonság biztonság működéséről.

Szombat délután pedig egy ingyenes, angol nyelvű sétával is kedveskednek a szervezők a Szabadság téren, ide a külföldi barátok, családtagok, vendégek regisztrációját várják. Amit pedig errefelé lehet megejteni, az előzőleg említett programokra is, enélkül nincs séta, csak hazaoldalgás. Tessék regisztrálni!

Hogy kedvet csináljunk, ilyen volt a BUPAP Szomszédok-túrája: