keresés menü

“Itt bandázunk, amióta ilyen szép lett” – Budapest Hangtérképével még jobb haverok lehetünk a fővárossal

Magyarország zsibongó fővárosában millióféleképpen el lehet veszni: hús-vér testünkkel a kedvenc Dob utcai krimónkban pár tubifröccs vonzásában, mindenféle város(újra)megismerő sétákon, lakásvásárokon és lakáséttermekben, egy kiadós BKV-hajózással, százéves épületeket bemutató hétvégéken, a nyolcadik kerületet ébresztgető önszerveződő rákócziterezések során, és így tovább – vagy akár csak úgy, ha rendszeresen biciklivel járunk egyik pontjából a másikba.

És most egy egészen újszerű útja nyílt a megismerésnek, a dobhártyánkon át: létrejött Budapest Hangtérképe, ami gyakorlatilag egy folyamatosan bővülő audio-emléktár.

A hivatkozott oldalon található térképen csak rá kell böknünk egyik-másik pinre, és vagy belehallgathatunk az egyik dunai hajó haladásába, esetleg a Vásárcsarnok zajába, vagy konkrét sztorikat hallgathatunk meg helyiektől. Például a Hunyadi térről, amiről Szabó Dezsőné elmondja, hogy

amióta felújították, és nem kakálnak a bokorba, csak leugrik, napozik, ingyen van, néha tízen is összejönnek, úgyhogy minek menne a Városligetbe?

A Free Kurdisztán gyorsétteremből ismerhető Sewang Thinley Namgyal a saját sztorijukat adja elő, amiből kiderül,

hogyan találkozhatott a Bakáts téren a tibeti és a kurd gasztronómia,

Buppa, a budapesti utcai kerékpároskultúra emblematikus alakja pedig arról mesél szenvedélyesen,

miért Csepelen tartották meg a bringásfutárok Európa-bajnokságát, amikor annyi város létezik a bolygón.

2010-ben Budapesten a világ bringásfutárai

De megszólal a “Szecska” egyik törzsvendége, meghallgatható a Haller tér bűntörténete, és így tovább, szóval a témák egészen széles palettán mozognak a budapesti hangok térképén.

Még egyszer, itt lehet és érdemes is hallgatózni!

Tűz tartalom 🔥